50 български пожарникари заминават за Гърция да помагат

50 пожарникари и 15 единици специализирана техника и оборудване заминават за Гърция. Те ще окажат подкрепа на гръцките огнеборци за справяне с големите пожари там. Помощта е организирана по механизма за гражданска защита на Европейския съюз

Гърция задейства механизма във вторник и веднага бяха изпратени два самолета от Италия и два от Франция, от флота на ЕС. Продължават да пристигат екипи за гасене на горски пожари и противопожарни автомобили от Румъния, Словакия, Полша, Хърватия. ЕС включи спътниково наблюдение за оценка на щетите в няколко области в района на Атика. Европейската комисия заяви готовност да осигури допълнителна помощ при необходимост.

Пожарите в Гърция изглеждат под контрол, но опасността от възпламеняване остава висока заради жегите.

В ефира на гръцката национална телевизия ЕРТ държавният министър А́кис Ске́рцос заяви, че гръцкото правителство ще вложи два милиарда евро за оборудване на пожарните служби. Ске́рцос каза, че се намираме в условия на климатична криза, „която създава т.нар. мегапожари – те имат много по-голямо топлинно натоварване, отколкото познатото допреди няколко години“.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram