40% от желаещите да дарят кръвна плазма не са подходящи по различни причини

40% от желаещите да дарят кръвна плазма не са подходящи за дарители поради различни причини, стана ясно след първата седмица откакто във варненския кръвен център е апаратът за плазмафереза. Желаещите са много, но не всички отговорят на условията. Интересът към кръвния център във Варна е огромен. Възможностите са същите като в София, категоричен беше областният управител Стоян Пасев.

Директорът на центъра д-р Жанина Йорданова обясни, че за да бъде предоставена за лечение, плазмата трябва да има налични антитела – но тези, които имат под определената норма, не могат да станат дарители.

Недобри вени, не много добро отношение към самото кръводаряване, например, има хора, на които им прилошава, още като влязат в центъра, но въпреки всичко полагаме усилия да можем да осигурим необходимите искания. Имаме вече искания от Русе, от Разград, от Бургас, осигуряваме за Шумен, така че всички усилия са в тази посока, каза още д-р Йорданова.

На ден средно има по 10-15 желаещи да дарят кръвна плазма, но при подбора на донорите досега са вземали между 6 и 8 човека. Рязко е спаднало обаче кръводаряването.

Благодарни сме на община Варна, че успя да активира доболничната помощ, тъй като се оказа, че доста хора имат нужда от преглед, от образна диагностика. Още две ДКЦ-та се включиха в тази кампания, тоест, през цялата седмица имаме ангажиран екип с доктор, медицинска сестра, образна диагностика и бърз антигенен тест, което е изключително важно, заяви областният управител.

Само за събота и неделя 100 човека са минали през едно от ДКЦ-тата./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram