15 са излекувани

Имаме още 8 потвърдени случая на заразени. За денонощието те стават общо 16.


Броят на заразените с коронавирус у нас вече е 354. Това обяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„Излекуваните у нас са 15 души“, посочи Мутафчийси.

В болница са 127 души, 13 са интубирани, 15 са излекувани. Средната възраст на починалите пациенти е 66 години, като най-младият е на 51.

В Благоевград случаите са 10, в Бургас – 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч – 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3.

„Няма нова област със случай. Имаме един пациент в Сливен, който е установен с COVID-19 след пътуване в Ню Йорк.

Лично проверих вчера, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски проблемът е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове, болестта вероятно до сряда ще надхвърли 1 млн. в света“, заяви ген. Мутафчийски.

Шефът на Щаба категорично заяви, че лицата могат да ходят единствено до магазин, за да си пазаруват, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. „Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места“, категоричен бе той и поясни, че получава изключително много мейли по темата за разходките, но вече не може да им отговаря.

„Ако има събиране на повече от 2 лица – това не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Няма да отговарям повече на имейли. Получих въпроси как трябва да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече да им дам. Това е народопсихология. Целият свят гори, а ние да се разхождаме“, добави той.

„Нито една мярка не цели да унижи някой“, категорично заяви още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни обаче, че не трябва да се мисли, че маската е сигурност. „Напротив“, каза той и обясни, че няма никакво значение, ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си. 


Във връзка с това дали ще има декларации, нужни за излизане от домовете ни дори и до магазина, ген. Мутафчийски заяви, че е ясно, че със стандартни мерки не може една нестандартна ситуация да бъде преодоляна. По думите му, има възможност да се въведе SMS – услуга, защото телефон има почти във всеки дом.

Относно старта на тестуването на 1000 души, участващи на първа линия в борбата с коронавируса, шефът на Щаба, разкри, че всичко по темата е уговорено, и когато стартира, медиите ще бъдат уведомени.


След края на епидемията ще стане ясно какви са били рисковите фактори за пушачи и непушачи.

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри също така, че карантината в Банско ще бъде свалена.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram