Шокиращи данни: 293 312 сигнала за онлайн насилие над деца в България за 2024 г.

През първите девет месеца на 2024 година в България са отчетени 293 312 сигнала за онлайн насилие над деца, съобщи Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет. 99% от сигналите са за момичета, а най-уязвимата възрастова група е между 10 и 14 години, като основните проблеми произлизат от социалните мрежи и комуникационни приложения.

Според нея, 99% от сигналите са свързани с момичета, а 1% – с момчета, като най-уязвимата възрастова група е между 10 и 14 години. Националният център представи анализ на работата на своите консултативни линии, включително Helpline 124 123 и чата към нея, както и Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца.

Линиите обработват сигнали от деца и родители, включващи откраднати профили, секстинг, онлайн тормоз, измами, заплахи и злоупотреба със съдържание. През последните три месеца е отчетен най-голям брой сигнали, като 72% от проблемите произлизат от социалните мрежи, 17% от комуникационни приложения и 10% от онлайн игри.

Подателите на сигнали са предимно родители (58%) и деца (42%), докато само девет сигнала са получени от учители. Най-много сигнали идват от Великобритания, Нидерландия и Словакия, а над 100 000 са свързани с приложението „Телеграм“. От международната мрежа INHOPE са получени 44 766 сигнала, които са потвърдени като незаконно съдържание, хоствано в България. Общо 248 546 сигнала са изпратени към INHOPE, подчерта Василева.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *