ЦИК отказа на ДПС-Ново начало участие в частични местни избори на 20 октомври, спорът отива във ВАС

Ds olil

ЦИК отказа на ДПС-Ново начало участие в местния вот на 20 октомври, спорът отива във ВАС.

Централната избирателна комисия отказа да заличи регистрацията на партия „Движение за права и свободи“ начело с Джевдет Чакъров за местните избори на 20 октомври.

ЦИК отказа и регистрация за частичните местни избори на коалиция „ДПС – Ново начало“, става ясно от решенията на Комисията, публикувани на сайта й.

Искане за заличаване е постъпило вчера от ДПС начело с Делян Пеевски чрез упълномощен представител Хамид Бари Хамид.

Още на 29 август ЦИК обяви, че допуска партия „Движение за права и свободи“ за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище.

Към заявлението за заличаване е приложено решение на ръководството на Парламентарната група „Движение за права и свободи“ в 50-ото Народно събрание, председател на която е Пеевски.

В приложените документи липсва решение на партия „Движение за права и свободи“ за заличаване на регистрацията за участие в новите избори на 20 октомври 2024 г. съгласно изискванията на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс.

Решението на ръководството на Парламентарната група „Движение за права и свободи“ не може да замени решение на партията „Движение за права и свободи“, пише в решението на ЦИК.

При гласуването от присъстващите в залата 13 членове на комисията „за“ отхвърляне на предложението са гласували 8 членове, „против“ – 5 членове. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Независимо от големия въпрос за участието на двете коалиции –  „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски и „ДПС-Демокрация, права и свободи“ на хората около Ахмед Доган в парламентарните избори, по който ЦИК все още умува и по който даде изключително спорни указания, оказва се, че „ДПС – Ново начало“ е подала заявления и за участие в местните избори на 20 октомври. За целта обаче е нужно ЦИК първо да заличи вече допуснатото самостоятелно участие на ДПС на тези избори. 

Така с две свои решения от тази нощ, ЦИК посочва, че се е разделило в гласовете  – 8 на 5 гласа и 7 на 6 гласа, поради което не е било налице необходимото мнозинство от 2/3 за вземане на валидно решение за заличаване на самостоятелната регистрация на партията за местните избори.

Именно това е довело и до решение за отхвърляне, като спорът е пратен във Върховния административен съд. 

Тъй като заявлението на коалицията „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски за явяване на местните избори се предпоставя от това дали вече допуснотото самостоятелно участие на ДПС в тези избори ще бъде отменено, с третото свое решение ЦИК е отказала да регистрира коалицията, докато въпросът за заличаването не бъде решен от съда. 

Така в частичните и нови избори, насрочени за 20 октомври в двадесетина места в страната – за кметове на общини, кметства и райони, ще участват хората на Доган. Централната избирателна комисия (ЦИК) ги регистрира от името на ДПС и отказа подобна регистрация на фракцията на Пеевски „ДПС-Ново начало“. 

Така спорът между ДПС-Пеевски и ДПС- Доган се пренася на полето на Върховния административен съд и по закон до няколко дни казусът за местните избори трябва да бъде разрешен. 

На 29 август комисията е одобрила участието на ДПС, водено от Джевдет Чакъров, който е водач на лагера на Доган, в новите избори, а на 3 септември – в частичните избори. Членовете на ЦИК тогава са отчели в решенията си, че документите, подадени от Чакъров, са изрядни от гледна точка на закона, и ги регистрира за изборите.

На 4 септември групата на Пеевски внася искания в ЦИК дадената регистрация да бъде заличена и вместо това ДПС да бъде регистрирано наново, но от името на другия председател на партията – Делян Пеевски.

ЦИК обаче отказва. Като аргумент посочва, че искането за заличаване на регистрацията е по решение на парламентарната група на ДПС.

Комисарите посочват, че решение на групата не може да замени решение на партията. Това мнение не събира мнозинство в ЦИК и затова се приемат т.нар. решения за отхвърляне, което от правна гледна точка е равносилно на отказ на искането на Пеевски. Тези решения могат да бъдат обжалвани в съда.

По-същественото е, че комисията отказва да регистрира за новите и частичните избори коалицията „ДПС-Ново начало“, която създаде Пеевски.

В искането за регистрация хората на Пеевски са внесли следните документи – решение за образуване на коалицията, съгласие на ръководството на парламентарната група на ДПС за участие в коалицията и удостоверение за актуално състояние на партиите в коалицията. Последното включва удостоверение за ДПС, издадено от Софийски градски съд на 3 септември, както и образци от подписите на представляващия партията и от печата на партията и други документи.

ЦИК констатира, че ДПС вече е регистрирано като партия и не може една и съща политическа сила да участва в избори едновременно като партия и като коалиция. Това е точно казусът, в който е поставено Движението в момента.

Посочва се още, че е изтекъл срокът за подаване на документи за изборите, което означава, че няма време тези несъответствия да бъдат поправени. Затова и отказва регистрация на „ДПС-Ново начало“.

Припомняме, че ЦИК вече даде указания ДПС да излезе и от двете коалиции за участие в парламентарните избори, по който правен абсурд също ще се произнася Върховния административен съд.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *