ЦИК отказа да регистрира ДПС на Пеевски за частичните местни избори

Ds olil

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в частичните местни избори на 20 октомври.

Става въпрос за вота за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище.

ЦИК мотивира решението си с обстоятелството, че в заявената за регистрация коалиция участва и партия „Движение за права и свободи“, която е регистрирана с решение от 12 септември миналата година, а съгласно Изборния кодекс е недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

С отделни решение ЦИК отказва да заличи регистрацията на партия „Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните избори на 20 октомври, каквото искане е постъпило от представляващия партията Делян Пеевски.

ДПС е допуснато за участие във вота за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на кметство Череша, община Руен, област Бургас, за кмет на кметство Ковачевци, община Самоков, Софийска област, за кмет на кметство Коиловци, община Плевен, област Плевен, за кмет на кметство Ново Железаре, община Хисаря, област Пловдив, за кмет на кметство Бузовград, община Казанлък, област Стара Загора, за кмет на кметство Трояново, община Камено, област Бургас, за кмет на кметство Ясенково, община Венец, област Шумен, за кмет на кметство Студена, община Свиленград, област Хасково, за кмет на кметство Бистрица, община Дупница, област Кюстендил, за кмет на район „Одесос“, община Варна, област Варна, за кмет на район „Приморски“, община Варна, област Варна, за кмет на кметство Лозен, Столична община, област София, и за кмет на кметство Войнягово, община Карлово, област Пловдив, за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище.

Припомняме, вчера ЦИК поиска двете коалиции, които съдържат части от ДПС – „Движение за права и свободи – Ново начало“ и „Демокрация, ДПС“ да предоставят до 17.00 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.

В понеделник – първият ден от срока за подаване на документи за участие в предсрочните избори, ЦИК беше блокирана в продължение на шест и повече часа от привърженици на двете крила в ДПС – това на Делян Пеевски и другото – на Ахмед Доган. Тогава Комисията взе решението да приеме едновременно документите на двете коалиции, които се сформират около двете крила, като не им даде пореден номер, за което беше и спорът.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *