Цените на зеленчуците тръгнаха нагоре В сезона на туршиите

Ds olil


В сезона на туршиите, зеленчуците леко поскъпнаха, включително зелето, карфиолът, праза и чушките, които сега се търсят най-много и от тях има в изобилие на пазара. Увеличението на зелето е с 20%, пиперът и червените чушки са поскъпнали с 10% само за дни. Това показват официалните данни за цените на борсите у нас.

След три години на гурбет във Великобритания, Александър се завръща в родното си село – пазарджишкото Исперихово, и се захваща с трудоемко земеделие. Повече от десетилетие вече отглежда на полето зеле. За тези години през ръцете му са минали тонове продукция. Този сезон обаче реколтата ще е наполовина по-малко – заради сушата. За продажбата на произведеното 20 тона зеле мъжът разчита единствено на посредници и смята, че по-високата цена ще компенсира по-ниските добиви. Изкупната цена на едро миналата година е била 60 стотинки, а сега е 80-90.

Заради топлото и сухо време реколтата от праз тази година също ще е по-слаба, оплакват се производителите. Ниските добиви ще вдигнат цената на зеленчука, който се отглежда 9 месеца.

Поскъпването на борсата вече е осезаемо. Прекомерният внос на вносно зеле не успя да смъкне цената му.

Скок има в цената на оранжерийните краставици и домати. Най-скъпо на борсата се продават розовите – 5 лева за килограм.

При картофите ще продължи да се повишава цената, докато не се появят пресните картофи пролетта. Може да мине и 2 лева в близките месеци.

Нова телевизия, „Събуди се“

Последвайте ни и в Телеграм