Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 1,60 на сто до 2,099 пункта.
Вече три месеца ИТЦ е без особени и резки промени, позиционирайки се в диапазона 2,029-2,099 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Наблюдава се слабо, но трайно, повишение на индекса от близо 3,5 процента през летните месеци. На годишна база ИТЦ се е повишил с близо 29 процента.
Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта – е от 2005 г.
Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 2,6 на сто и се търгуват по 2,38 лева за килограм, а доматите, прибирани от открити площи, прибавят 12,4 на сто и се продават по 2,08 лева на едро.
Цената на оранжерийните краставици пада с 1,1 на сто до 1,79 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват със 7,1 на сто и се продават по 1,67 лева за килограм, а червените се търгуват по 1,90 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 3 стотинки и се продават по 1,02 лева за килограм, а цената на морковите е 1,07 лев за килограм на едро. Зелето се търгува по 0,86 лева за килограм.
Ябълките се купуват по 1,33 лева за килограм. Цената на лимоните се повишава с 6 стотинки до 2,90 лева за килограм. Прасковите поскъпват с 20 стотинки се продават по 1,84 лева за килограм, а гроздето се търгува по 2,12 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 2,5 на сто и се търгува по 11,25 лв. за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се продава по 16,44 лева за килограм.
Олиото този седмица повиши цената си с 0,9 на сто до 4,73 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 6 стотинки и се търгува по 2,84 лева.
Пилешкото месо поскъпва с 0,7 на сто и се продава средно по 5,63 лева за килограм. Захарта вдига цената си с 6 стотинки до 2,43 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип „500“ добавя 2,3 на сто от цената си и се търгува по 1,33 лева за килограм.
Оризът поскъпва с 15 стотинки и достига 2,72 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,32 лева за брой на едро в края на седмицата.
Източник:БТА
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram