Уникална находка във Варна: Антична статуя бе намерена по време на строителни дейности в града

Археолози откриха уникална находка във Варна – почти непокътната статуя от Римската епоха, която по предварителни данни е на около 1800 години. Мраморната скулптура е намерена при строителни разкопки на строеж в централната част на града.

„Статуята е уникална, защото е най-добре запазената във Варна, а не в страната. В България сме щастливи да имаме още няколко цели статуи. Но от Античния Одесос това е първата, която е запазена от глава до пети. Тя беше открита в старата част на Варна, до гарата – това е зона, която се намира извън античния римски град Одесос, близо до брега“, обясни в „Здравей, България“ на Нова телевизия д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология в РИМ – Варна.

По думите му има две версии кого може да изобразява статуята. „Според първото предположение скулптурата е била на публично място в града, може би на площада, представяйки виден  гражданин, вероятно свързан с властта. Втората версия е, че това е надгробна статуя, която е била в Некропола, близо до стените на Одесос. И в двата случая обаче остава въпросът защо е била изхвърлена до брега край древния град“, подчерта д р Тенекеджиев. 

Гай – така се казва запазената антична статуя. Нейната реставрация ще бъде трудна задача, защото в Археологическия музей във Варна няма достатъчно ателиета, посочват от БНТ. Той е облечен в римска тога, а не в традиционната за гръцката култура костюм, тъй като е бил близък с римската власт очевидно по това време. Защо е хвърлен в пясъците покрай река – има различни хипотези. Най-вероятно става въпрос за разправяне с паметта на покойника малко след неговата смърт или във връзка с ранните християни, които са се борили срещу някои от изображенията в градовете, свързвайки ги с езическите култове.

Попадането на статуята в пясъка е спомогнало за нейното запазване през вековете.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *