Турска компания придоби проекти за добив на злато в България за $59 млн.

Ds olil

Канадската компания „Велосити Минералс“ продава проектите си за добив на злато в България, след като един от тях беше спрян от жителите на община Божурище. Близо 97% от гласувалите на проведения референдум в общината се обявиха против извършването на проучвателни дейности и добива на злато в местността „Златуша“.

Президентът на „Велосити Минералс“ Кийт Хендерсън съобщи, че компанията е сключила обвързващо писмено споразумение с компанията „Тюркелер“, базирана в Анкара, Турция. Според споразумението турската компания купува 100% от проекта за злато “Розино“, заедно с определени лицензи, заявления за лицензи и свързани права на собственост, и други проекти за добив на злато в България срещу 59 милиона щатски долара.

„Щастливи сме, че осигурихме сделка на стойност 59 милиона щатски долара за нашите активи в България толкова скоро, след като обявихме намерението си да го направим“, заяви Кийт Хендерсън. Проектът „Розино“ е в района на Ивайловград. Съседната златна  мина „Ада тепе“, която също се експлоатира от чужда компания, „Дънди Прешъс“, се очаква да затвори през 2026 г.

Канадската „Велосити Минералс“ добива благородни метали и мед в Източна Европа. В България компанията има 70% дял в находището „Тинтява“, което включва находището „Розино“, което е в етап на предварителна оценка. „Велосити“ също има 70% дял в находището „Момчил“ (който включва проекта „Обичник“), 70% дял в находището „Надежда“ (включващо проекта „Македонци“), 70% дял в „Дангово“ (което е в съседство с „Македонци“) и 100% дял в находището за проучване на мед и злато „Иглика“.

Купувачът „Тюркелер“ има инвестиции от над 6 милиарда щатски долара основно в проекти за възобновяема енергия.

Източник: Обективен

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *