Тестът на BG-ALERT е успешен! Който не е получил съобщение сам си е виновен…

Тестовата проверка на BG-Alert беше успешна, 98% от всички клетки на територията на държавата бяха задействани. Това заяви пред съветникът на министъра на вътрешните работи главен комисар Николай Николов.

По думите му дали обаче абонатите са разбрали, че системата BG Alert е достигнала до тях – за това е трябвало да си настроят телефоните и да проверят.

Системата за ранно известяване се задейства там, където има опасност, подчерта главен комисар Николай Николов.

Той добави, че времето за разработката на системата е било достатъчно и целта не е била да се тества реакцията на гражданите, а дали системата работи нормално. „Тестът на системата е успешен“, подчерта главен комисар Николай Николов.

Той изтъкна, че повторен тест винаги е възможен, като трябва да бъде взето решение затова, но първо трябва да бъде направен анализ затова какво е показал първият тест.

Главен комисар Николов увери, че ако има опасност, системата BG-Alert сама ще се включи и ще предупреди хората, като няма да е нужно да се активира през телефона.

Комисар Александър Джартов през БТВ обясни днес, че вчерашният тест по презумпция не е целял да притеснява гражданите. „Ние не тестваме гражданите, ние тестваме системата.“ Потвърди, че за да се получи сигналът, е трябвало гражданите предварително да си включат настройките на телефона. Не отговори обаче на въпрос за тези граждани, които са направили това, а не са получили никакво съобщение.

Когато има реална опасност, ще се използва друг канал, който не изисква предварителни настройки и всички граждани ще бъдат известени.

Продължава обучението на местните власти за работа със системата BG-Alert, като вече са обучени 71 души от 47 общини.

Джартов увери и че службите няма да разчитат само на една система при реално известяване на бедствие, за тази цел ще се използват и сирените, а и ще се разчита и на медиите.

Следващият тест ще бъде заедно с теста на сиренната система и властите смятат да правят това два пъти годишно.

Припомняме, че системата BG-Alert стартира с изненадващо съобщение, което доведе до масова паника на 1 ноември 2023 г. Оказаха се, че служител е изпратил сигнал по погрешка до множество граждани със съобщения, придружени със силен звуков сигнал. Впоследствие бе оповестено провеждане на тестове на системата в различни области на страната в края на ноември.

Системата обаче не сработи в края на юли месец, когато заради пожар бе изпепелено село Воден. Властите тогава обясниха това първо с липсата на обхват на операторите, а после и с внимателна употреба на системата, за да не се създава паника. Също така обясниха, че кметовете и местните власти не само че трябва да заявят желание да се включат, но и да бъдат обучени. 

Това се открои и при изпращането на противоречиви съобщения по време на бедственото положение край Елин Пелин, където се взривиха складове на пиротехника отново в края на юли месец 2023 г.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *