Съпругата на Ибрямов чака освобождаването му с гладна стачка в Триъгълника на властта

Ds olil

Съпругата на Джейхан Ибрямов – Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му. Още вчера вечерта тя се настани на площад „Независимост“, т.нар. Триъгълник на властта, който тя нарече триъгълник на единовластието.

Тя се закани да остане там, докато не освободят съпруга й – Джейхан Ибрямов, който вчера бе задържан окончателно с мярка и със свален имунитет от две институции – Централната избирателна комисия и Народното събрание.

Самата Биршен Ибрямова е дългогодишна секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и беше замесена в конфликта по разделението в Движението още през лятото, но заради непубличното си присъствие, остана в страни. Вчера Биршен се е видяла за кратко със съпруга си, в Следствения арест, като това стана преди да му бъде свален имунитета. Тя свидетелства и че представители на КПК са извършили обиск в дома й вечерта на първоначалния арест на Джейхан Ибрямов, 2 октомври, като от там са иззети тефтери и папки, които са били свързани с нейната дейност като упълномощен представител на Ахмед Доган.

Биршен Ибрямова е категорична, че в колата на съпруга й не е открито и иззето абсолютно нищо. Човек, пътуващ сам изведнъж се оказва с някакви пари, подчерта тя.

Не зная каква е действителността, заяви Ибрямова. Цялата информация през вчерашния ден идвала от медиите на „Кой“, както тя се изрази. Никой не й давал информация къде е мъжът й.

Това е постановка, категорична бе съпругата на Джейхан Ибрямов. Цяло МВР пази имот на господин Доган, в който той не може да влезе, защо милицията пази, това не е полиция, това е милиция, изтъкна Биршен Ибрямова, виждайки връзка между случващото се с войната между двата лагера в ДПС. Тя припомни, че от 10 години мъжът й е депутат и подава декларации пред КОМПИ.

За какво е задържан Джейхан Ибрямов?

Новината за задържането му се разпространи на 2 октомври вечерта и първоначално бе за арест по неотложност и във връзка с разследването на ГДБОП, обявено преди месец, за пране на пари с фиктивна търговия със зърно и торове чрез мрежа от фирми. Както бе обявено тази операция се е провела на територията на София, Монтана, Враца и Плевен, задържани бяха девет души, като обвинения бяха повдигнати на шестима. В тази акция неофициално Ибрямов бе свързан с конфискуван джип, който той е ползвал с договор за наем с една от фирмите. Информацията обаче така и не бе обявена официално от властите.

На следващия ден, вчера, 3 октомври отново неофициално излезе тезата за обвинения за търговия с купен вот във връзка с предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Информацията отново не бе официална, каквато е до този момент липсва.

От Централата избирателна комисия обявиха, че първоначално са получили уведомително писмо от прокуратурата за ареста на Джейхан Ибрямов, но след това на извънредно заседание гласуваха и по искане за сваляне на имунитета на кандидата за депутат. Така бе свален единия от двата имунитета, с които Ибрямов се ползва. Вторият имунитет, като народен представител от 50-то Народно събрание, бе свален вчера вечерта, 3 октомври, с решение на председателя на Народното събрание Рая Назарян. Именно от прессъобщението от НС до медиите се разбра, че всъщност обвинението срещу Ибрямов е за търговия с влияние. Прокуратурата твърди, че той е опитал да оказва такова върху министерството на отбраната – два пъти е „поискал и приел дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка със службата им“. На 25 септември т.г. е получил 200 000 лв., а на 2 октомври – още 100 000 лв., от един и същи човек – Мирослав Тодоров.

Самото име на Мирослав Тодоров медиите разбират вероятно заради „непохватността“ на служители в Народното събрание, които са разпратили файла с реално незащитени лични данни. Именно заради тази „непохватност“, а вероятно и друго, от файла, разпространен от НС, се разбират и други защитени данни като имената на свидетелите.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *