Сачева след срещата с ДПС: Премиерът и председателят на Народното събрание ще са от ГЕРБ

Министър-председателят и председателят на парламента ще са от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от преговорния екип на формацията след разговорите с ДПС за кабинет с първия мандат.

Има сходство в програмите на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на основните приоритети за страната, коментираха от ГЕРБ-СДС. Приоритетите, по които има съгласие, по думите на Деница Сачева от ГЕРБ са Шенген, еврозоната, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

„Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип – правителство на споделената отговорност по определени политики“, заяви Деница Сачева.

Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха за това, че нашият проевропейски избор се потвърждава вече колко пъти, включително и от избирателите на БСП, и в този смисъл няма смисъл да започваме разговори в тази посока“, заяви Деница Сачева.

Виждането е за четиригодишен мандат, допълни Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ. 

Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, заяви Рая Назарян. Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, допълни тя.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене и на лидерите, и на ПГ. Няколко избора избирателите казват едно и също – че трябва да има политика на съгласие, обясни Сачева.

Повече не може да се бяга от отговорност. Затова от ГЕРБ изпратихме покана до всички политически сили.

Хората очакват от нас резултати, работа по техния дневен ред.

Нямаме право да губим времето на гражданите, нито да продължаваме да пилеем доверието в институциите.

Обсъдихме различни теми от програмите на двете партии. Основен акцент – публичните финанси и икономиката. С удоволствие мога да отбележа, че имаме сходство, коментира Теменужка Петкова. 

Членството в еврозоната е основен приоритет.

Законодателни промени, които да преустановят административните пречки пред чуждите инвеститори. Ще се обсъдят и възможностите за привличане на чужди инвеститори, ДПС имат идея.

Ще се развива капиталовата програма към бюджета.

Антикорупционната реформа ще е основен приоритет – веднага след конституирането на парламента внесени, разгледани и приети правилата за членове на Автикорупционната комисия, обясни Рая Назарян. 

Изцяло нов закон за отнемане на незаконно придобитото имущество – имаме готовност със законопроект.

За ЗСВ ще се изчака решението на КС и тогава да се види в каква посока ще се работи по промените.

Но подходящи мерки за справедлив съдебен процес.

Изцяло нов Наказателен кодекс – да бъде ревизиран, изчистен и направен както трябва. Това е дълъг процес, но затова виждането ни е за 4 г., за да бъдат изчистени всички въпроси.

Над половин милиард сме дали за избори в последните години, грешно е да даваме пари за още, обясни Сачева.

Йорданка Фандъкова има много качества, които я правят подходяща за всякакви позиции, обясни още Сачева.

Най-голямата политическа сила в 50-ото НС ГЕРБ-СДС днес покани на разговор останалите парламентарни групи по реда на тяхната големина.

Първата среща беше с ДПС. А преговорният екип на ГЕРБ – Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова ще обяви резултатите от разговорите.

Движението беше изпратило шестима представители – Искра Михайлова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова и Елван Гюркаш.

Спор за местата в пленарната зала забави началото на срещата. 

Днес ГЕРБ – СДС изпрати покани за срещи до партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. 

По време на разговорите ГЕРБ – СДС предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България, посочват от формацията.

За утре 18 юни 2024 г. са предвидени следните срещи:

  • 11:00 часа – БСП
  • 13:00 часа – ИТН
  • 15:00 часа – Величие

Срещите ще се провеждат в сградата на Народното събрание.

За формирането на мнозинство в 50-ото Народно събрание ще е нужна подкрепата на поне три от парламентарните групи. ГЕРБ, ДПС И ИТН могат да формират стабилно мнозинство с общите им 131 гласа. Именно конфигурацията ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ бе сред най-често споменаваните в хода на предизборната кампания. Именно тя отговаря и на заявеното от Делян Пеевски намерение за „евроатлантическо правителство“.


Вицепрезидентът Илияна Йотова призова всички парламентарни групи да участват в преговорите за съставяне на кабинет, „защото така е редно“.

Тя подчерта, че от първата политическа сила – ГЕРБ, ще зависи дали ще започне необходимият диалог между политическите сили. По думите ѝ основната задача на новия парламент ще е да се конституира със спазването на всички процедури.

Въпреки заявката на Бойко Борисов, че този път правителство може да има само през първия мандат на ГЕРБ, вече три формации са обявили, че няма да участват в бъдещата управленска конструкция – „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Величие“ и „Възраждане“.

Тази сряда – 19 юни, ще е първият тест за бъдещите мнозинства – а именно изборът на председател на 50-ото Народно събрание. След клетвата на новите депутати старият парламент ще бъде разпуснат. В същия ден трябва да бъдат избирани председател на Народното събрание и заместник-председатели.

След формирането на парламентарните групи президентът ще проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram