Рекордно нисък добив на слънчоглед: Олиото може да поскъпне

Една от най-слабите реколти на слънчоглед от 10 години насам, отчитат зърнопроизводителите в цялата страна. Добивите са рекордно ниски, а качеството на семената е много лошо, като основна причина е сушата и високите температури, информира бТВ.

В същото време изкупните цени на продукцията остават ниски, като опасенията на производители и потребители са, че олиото може да повиши цената си.

Симона Семова е дългогодишен агроном към земеделска фирма във великотърновското село Момин сбор. Казва, че тазгодишната реколта на слънчоглед и царевица е от най-слабите от 10 години.

Добивите бяха страшно ниски – слънчогледът е някъде около 180 кг на декар, царевицата – 200 килограма , като това не го помня от 2013 г. Тогава беше също такава година – с много малко валежи, суша, много високи температури! Точно това способства да не се опраши достатъчно слънчогледът и да не се озърни царевицата равномерно. Качеството на зърното е под всякакъв критерий, изкупните цени също са много ниски, не можем да си покрием разходите в никакъв случай“, разказва тя.

Ниските добиви на маслодайната култура веднага се отразяват по веригата – на търговци, на производители и на крайните потребители.

В момента в магазинната мрежа цената на олиото варира от 3,50 лева до около 5 лева за литър, в зависимост от производителя. Великотърновци засега не се притесняват, че олиото ще поскъпне.

„Беше по 8 лева, беше по 6 лева. Е чак пък толкова фатално, на фона на всичко, което поскъпва. Днес се возих в такси – за 2 километра – 6 лева,  олиото е малък проблем“, казва клиент.

„Има и скъпо, има и евтино олио, има и на промоция олио…Ще купят от Украйна“, казва друга жена.

Жътвата на слънчоглед приключи преди около две седмици, но повечето зърнопроизводители държат продукцията на склад заради ниските изкупни цени.

При тези ценови нива, те не могат да покрият разходите си. Опасяват се отново от евтин внос от Украйна.

„Изкупната цена на слънчогледа в момента е 80-85 лв., но има много високи изисквания – трябва зърното да бъде обеззаразено, да бъде добре съхранено, започват пазарлъци и просто не знам как ще си реализираме продукцията“, казва агрономът Симона Семова

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram