Рамадан Аталай: Има разрив между Пеевски и Доган

Само няколко часа пред гласуването на кабинета „Росен Желязкова“, дългогодишният депутат Рамадан Аталай потвърди, че има разрив между председателя на ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партия Ахмед Доган.

Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и освобождава хора на Ахмед Доган, каза Аталай в студиото на БТВ.

Самият той бе засегнат от рокадите в ДПС след провеждането на изборите на 9 юни. Рамадан Аталай няма намерение да се оттегля от Народното събрание и да си подава оставката като депутат – „аз имам избиратели“.

Днес Аталай съобщи, че е разговарял с Доган и каза, че отношенията между Доган и Пеевски са в разрив, те не поддържат контакт, а самият Аталай е молил Пеевски да се обади на почетния председател.

Той на няколко пъти акцентира, че е разговарял с Ахмед Доган и на практика споделя и неговата позиция. ДПС се управлява като еднолична фирма – аз не съм го казал, има го написано в писмото на Ахмед Доган, позова се на имейл, части от който прочете в студиото Рамадан Аталай.

Едноличното управление притеснява господин Доган, не функционират колективните органи на ДПС, едноличните решения, които се вземат, включително срещите за съставяне на правителство, обясни дългогодишният депутат на ДПС.

В момента ПГ на ДПС решава дали да подкрепи правителството, предложено с първия мандат на ГЕРБ, а Рамадан Аталай обясни, че лично Ахмед Доган е препоръчал правителството да не се подкрепя. Аргументите за това са, че ДПС на са поканени на разговори, не са подписани програма и визия за управление, не е подписано коалиционно споразумение.

На въпрос има ли Делян Пеевски влияние върху съдебната система, Рамадан Аталай не отговори директно, но обясни, че Пеевски има навика да се разделя с хората, с които е работил дълги години, с гръм и трясък.

Няма как да не се намесва и да не влияе един политически лидер. Бойко Борисов може да управлява МВР и прокуратурата, каза Аталай, а на повторен директен въпрос отговори – „Вие ме разбирате, че и за Делян Пеевски се отнася това.“

Депутатът от ДПС призова медиите да разкриват истината много по-активно.

Днес не съм дошъл тук да се защитавам. Това е спор не между мен и Делян, а между Делян и нашите структури, членове и избиратели.

Напрежението в ПГ на ДПС се случва в поредица след като миналата седмица едно от знаковите имена на ДПС Филиз Хюсменова депозира своята оставка от 50-ото Народно събрание. Тя обоснова решението си като поемане на отговорност за резултатите на изборите във Варна. Два дни по-късно формацията изключи свой депутат – Айсел Руфад, която беше народен представител от Шумен, но и един от заместник-председателите на ДПС от март месец насам. Новината дойде на фона на съобщеното от прокуратурата разследване за неизгодна сделка в МОН, пране на пари и открити голямо количество боеприпаси в жилище във Варна, което бе свързано с общинския съветник от листата на ДПС във Варна Сали Табаков.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram