Радев и Главчев ще участват заедно в срещата на върха на НАТО

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев и президентът Румен Радев ще участват заедно в срещата на върха на НАТО. Тя ще се проведе от 9 до 11 юли във Вашингтон, съобщиха от правителствената пресслужба.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-та годишнина на Северноатлантическия договор подписан именно във Вашингтон, САЩ. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и
дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

Въпросът кой да води българската делегация на срещата предизвика широк дебат. В четвъртък премиерът Главчев изпрати писмо до председателката на НС Рая Назарян и всички парламентарни групи, в което попита дали президентът Румен Радев да отиде на срещата или тя да бъде водена от служебния премиер. Досега на този формат винаги е ходил държавният глава до миналата година, когато бе сменен от премиера акад. Николай Денков. Сега притесненията Радев да иде са заради неубедителната му евро-атлантическа позиция.

В петък стана ясно, че темата е била обсъдена на председателския съвет в Народното събрание, но съгласие не е било постигнато и Димитър Главчев ще трябва да реши сам. 

От ДПС излязоха с позиция, че служебният премиер трябва да представлява страната ни и „не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели“. 

От ПП-ДБ също се съгласиха, че Главчев трябва да отиде във Вашингтон и определиха позициите на президента като „неправилни и не в интерес на България“. 

Източник: „24 часа“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *