Радев: Има множество сигнали за купен и корпоративен вот, появиха се и конкретни имена

Обществото ни е свидетел на множество сигнали и публикации за купен и корпоративен вот, дори се появиха конкретни имена. Затова днес каня на среща представителите на отговорните институции, както ЦИК и главния прокурор. Темата ще бъде именно готовността на тези институции за провеждането на изборите и най-вече гарантирането на честността на вота. Това заяви пред медии президентът на България Румен Радев.

По думите му първостепенен приоритет на служебното правителство е борбата с купения и корпоративен вот.

За мен е важно обществото да разбере дали институциите осъзнават своята отговорност пред него и дали ще демонстрират така желаната ефективност, за да може това порочно явление купен и корпоративен вот да бъде силно ограничено, за да не се изкривява повече гласът на българите и да се вкарват в парламента представители, които са продукт на такъв купен вот, обясни още държавният глава.

Той отбеляза, че се надява на днешната среща, която ще бъде открита за медиите, обществото ни да добие представа докъде е стигнала работата на институциите по подготовката на изборите.

На въпрос дали смята, че службите у нас са овладяни, Радев отвърна, че отговорът ще се разбере днес от докладите и отчетите на институциите и какво се прави в това направление.

„Най-важното за едно общество, което претендира да е демократично, е справедливостта. А справедливостта означава преди всичко еднакъв подход от правоохранителните органи към всички, които са пристъпили закона, а не само към избрани“, уточни той.

На питане кога ще се включи в политическата игра, президентът отговори, че този въпрос „няма никакво отношение към сегашните избори“.

Най-важното е да се осигури честност на вота, за да може гражданите да се върнат към урните, защото в момента те са отблъснати от изборите, посочи още държавният глава.

Президентът събира спешно представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори.


„На 9 октомври, сряда, от 14.00 часа държавният глава Румен Радев ще проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота“, съобщиха от „Дондуков“ 2.

За участие са поканени служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, представители на Централната избирателна комисия и на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *