Проф. Киров: Може да нямаме ново служебно правителство

Ds olil

„Отказът на президента да издаде указ за назначаване на служебно правителство с предложения от Кожарова състав напълно се вписва в правомощията му. Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля“, заяви в „Денят започва“ проф. Пламен Киров – бивш конституционен съдия.

„Той може да откаже да подпише указа и този отказ не е нарушение на Конституцията, макар че се чуват и други мнения на колеги. Но нали знаете, че когато има двама юристи има поне три различни мнения“.

Кандидатът за министър е политическо лице, допълва конституционалистът. Оценката се дава от други политици. Те, изхождайки от своите интереси, дават и различни квалификации.

„Едни адмирират определен избор, други пък обратно – се противопоставят. Така, че и това е в реда на нещата“, убеден е проф. Пламен Киров.

„Президентът може да назначи състав на служебно правителство само по предложение на служебния премиер – така може да се стигне до ситуация, в която да не може да се назначи ново служебно правителство. Но това значи ли, че не може да има нови предсрочни избори – мисля, че не и че вървим по ръба на бръснача, заяви проф. Киров.

„Според някои експерти президентът Румен Радев може да се бави, колкото иска и да не назначи дата за избори. Но не може да се очаква от един „провален парламент“ да попълва „домовата книга“, каза проф. Киров.

Може изборите ни да са след тези в САЩ за президент (5 ноември), прогнозира още той.

„Ако ще се избират нови хора за постове по „домовата книга“, може да се окаже, че сме избрали човек годен за премиер, а не за омбудсман или негов заместник например: ПП-ДБ събират опозиция срещу Пеевски и Калин Стоянов: За попълване на „домовата книга“, смята той.

Проф. Киров предупреди и, че скоро изтича мандатът на двама конституционни съдии от президентската квота и може да се стигне до промяна, която ще е изгодна за „другата страна“ по отношение на конституционните промени.

Той отново насочи „вербални стрели“ към Христо Иванов като „баща на (сегашната) конституция“.

Източник: 1 ЧАС БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram