Проф. Кантарджиев: Векове наред киселото зеле е бил единственият източник на витамин C за българите

Ds olil

Оказва се, че домашно приготвената зимнина подсилва имунитета. Това каза по NOVA NEWS бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и обясни, че векове наред киселото зеле е бил единственият източник на витамин C за българите.

В луканките, саламуреното сирене и киселото мляко се съдържат лактобацили, които са много полезни за човешкия организъм. Киселото зеле и туршиите ферментират благодарение на дрождите. Те са толкова полезни, че много фирми на Запад от години предлагат клетъчните им стени като имуностимулатор”, разкри професорът. Той обаче подчерта, че организмът ни има нужда от почивка и от витамините, и от антиоксидантите

Кога се очаква пикът на грипа

Проф. Кантарджиев коментира и настъпващия грип у нас. „Все още не сме достигнали нивата на заболеваемост от миналата година по това време. Пик се очаква в края на януари и началото на февруари, отбеляза бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Ако имате суханепродуктивна кашлицависока температураотпадналостболка в мускулитеочните ябълки или ставите и нетърпимост към светлина – това е грип. Ако обаче ви боли гърлото и на петия ден започнеш да кашляш и вдигнеш висока температура – значи е коронавирус”, посочи проф. Кантарджиев. 

Той препоръча, ако установим, че сме се заразили с COVID-19, веднага да преминем на диета, богата на антиоксиданти – с леща, броколи, чаша хубаво червено вино и умерено количество черен шоколад.

Източник: Дарик

Последвайте ни и в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *