Простихме се с Кирил Маричков

България се сбогува с една от най-емблематичните фигури в българската музика – Кирил Маричков.

Венци има от кмета на София Васил Терзиев, от Слави Трифонов и „Ку-Ку бенд“, от Комисията по културата и медиите, от ПГ на ГЕРБ-СДС, от Българско национално радио, от Софийска филхармония, от министъра на вътрешните работи Атанас Илков и много други. ТВ водещият Ники Кънчев донесе венец от група „Тангра“. 

Сред присъстващите са Христо Мутафчиев, Катерина Евро, Марта Вачкова, Дони и Момчил, Вежди Рашидов, Данчо Караджов, Наско от БТР, поетът Александър Петров, Богдана Карадочева, Братя Аргирови.

В неделя пред НДК се събраха повече от 200 китаристи, които изсвириха едни от най-известните му песни – „Клетва“, в негова чест. Хората оставяха свещи и цветя пред дома му, за да отдадат почит към артиста. 

Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената.

Кирил Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски. Внук е на видния архитект Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков (1919 – 2000), учи „Право и дипломация“ отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана. Майка му, Ирина Левиева (1922 – 1997), е художничка.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като „Бъндараците“ се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават Щурците.

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига с „Щурците“. Групата е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“.

Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, Сигнал и Ахат, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *