Президентът звъни на подуправителя на БНБ Чобанов да го кани за премиер. Той: Това не ми е приоритет

Ds olil

Президентът изпада все повече в безизходица в търсенето на следващия служебен министър-председател.

Румен Радев започва разговори с хората, които влизат в така наречената от него „домова книга“. По закон той трябва да избере служебен премиер сред имената в нея.

Вчера той получи отказ от председателя на парламента Рая Назарян.

Управителят на БНБ няма право да заеме този пост по нареждане на ЕБ.

Президентът вече е звънял на подуправителя на БНБ Петър Чобанов, пише „24 часа“. Самият Чобанов потвърди, че двамата за разговаряли, а на въпрос дали е приел да бъде служебен премиер той отговори така:

„Това не е приоритет в кариерното ми развитие, но има определени хипотези, при които бих обмислил предложението. Ако установя, че се появяват екзотики, които заплашват финансовата стабилност, фискалната стабилност и пътя на България към еврозоната, заплашват държавата, тогава бих приел“.

От другите възможности също няма светлина.

Трета теоретична възможност е парламентът спешно да избере омбудсман. Този пост е овакантен от април насам, след като Диана Ковачева стана български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

ИТН поставиха въпроса именно за избор на омбудсман. Обсъждането беше по повод факта, че депутатите няма как да се изберат членове за новосъдадената Комисия за противодействие на корупцията, докато не бъде избран омбудсман, защото той е част от номинационния борд с кандидати за членове на комисията.

Повдигнатият от ИТН въпрос за избора на омбудсман не срещна отпор от ПП-ДБ, БСП, „Възраждане“ и хората на Ахмед Доган. Но придвижване по темата няма, защото процедурата изисква понеделник две парламентарни седмици./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram