Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Борислав Сарафов е единственият номиниран кандидат за нов главен прокурор. Това стана ясно по време на днешния пленум на Висшия съдебен съвет, което се яви четвърти опит.

Зад него застанаха трима членовете на прокурорската колегия на ВСС – Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова. Мотивите за издигането на Сарафов – състоянието, актуалните проблеми и положението на прокуратурата с професионалните качества и управленските възможности на Сарафов. Стефан Петров счита, че кандидатурата на Борислав Сарафов отговаря на професионалните и лични му качества, като административен и управленски опит, за да заеме длъжността главен прокурор на Република България.

На 16 януари 2025 г. трябва да бъде избран новият главен прокурор.

Припомняме, че досега на три поредни заседания на Висшия съдебен съвет не се направиха номинации за нов главен прокурор.

Номинации могат да правят се направят от поне трима членове на Прокурорската колегия, както и от правосъдния министър. Правосъдният служебен министър Мария Павлова, която преди това бе и заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, обаче вече обяви, че няма да използва своето правомощие и да издига кандидат за главен прокурор. Тя не дава съгласие и самата тя да бъде номинирана за поста.

Самата процедура по избор на нов главен прокурор започна отново след произнасянето на Конституционния съд по обжалването на промените в Основния закон, направени през декември 2023 г.

Без дебат и без колебания от страна на присъстващите магистрати Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, стартира процедурата като възобнови предишната. От ПП-ДБ обявиха, че ще подат жалба в Конституционния съд, ако този състав на ВСС излъчи номинация за нов главен прокурор. Правото и основанията на този ВСС с изтекъл мандат и с непопълнен състав да излъчва нов главен прокурор се оспорва и от експерти, а и от членове на съдебната система.

България е без титулярен главен прокурор вече повече от година, след като юни 2023 г. Иван Гешев беше уволнен от поста къде изненадващо – къде не, но с единодушие от същия Висш съдебен съвет. Заради изтеклия му мандат от две години вече, много конституционалисти оспорват правото на този състав на ВСС да избира нов главен прокурор. На политическо ниво тази теза защитават от ПП-ДБ, които внесоха законопроект в тази посока. Законопроектът отлежа в 50-то Народно събрание повече от месец без да бъде разгледан дори на първо четене в комисия.

След номинацията на Борислав Сарафов за нов главен прокурор първа взе думата съдия Атанаска Дишева, която поиска да се предоставят всички материали, включително и писменото съгласие на Борислав Сарафов да стане главен прокурор. Тя уточни, че кандидатурата не подлежи на гласуване по време на днешния пленум, но кадровиците следва да се запознаят с писмените документи и според вътрешните правила на пленума на ВСС. Причината да не се гласува предложението на Борислав Сарафов за главен прокурор е, че е само един кандидат за поста.

След това заседанието на кадровия орган бе прекъснато.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *