ПП-ДБ при Радев: Предлагаме нестандартно решение, с което да излезем от политическата криза

Ds olil

Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Разговорът започна в 16.00 часа по инициатива на парламентарната група.

„Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято“, каза президентът.

„През последните три години само ние се нагърбихме със сложната задача да направим правителства“, заяви акад. Николай Денков. „Същите тези партии, които се събраха, за да свалят редовните правителства, сега не могат да се съберат да направят редовно правителство“, каза още той.

„Предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическата криза. В нейната същина е борбата с корупцията. Затова искаме да предложим пакет от закони и решения, с която да направим тази липсваща крачка“, добави Денков.

В неделя, „Продължаваме промяната – Демократична България“ официално поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Решението е било взето след обсъждане в рамките на коалицията.

ПП-ДБ искат среща с президента

Макар и да няма конституционно установен срок, очаква се тази седмица Радев да връчи втория мандат.

ПП-ДБ ще го получат, след като миналата седмица 17 депутати от парламентарната група на ДПС бяха изключени, с което Движението отиде на четвърто място с общо 23 депутати, а от ПП-ДБ станаха втората по численост парламентарна група в рамките на 50-ото Народно събрание, които имат 38 народни представители.

Все още не е ясно какво ще направят от ПП-ДБ, тъй като в рамките на коалицията се появиха различни призиви. ДСБ лансира идеята коалицията да вземе третия мандат и да опитат да съставят техническо правителство, но от ПП на няколко пъти потвърдиха отказа си и заявиха, че трябва да останат в опозиция, тъй като не виждат проевропейско и реформаторско мнозинство.

„Да, България“ пък предложи това Народно събрание да се подложи на „тест“ дали има антикорупционно мнозинство с приемане на декларация. Всичко това обаче беше преди да се промени парламентарната конфигурация и ПП-ДБ да станат втори по сила в НС.

Партия „Волт“, която също е част от коалицията, призова да се върне празна папка на президента с втория мандат. 

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram