Почина големият български музикант и рок легенда Кирил Маричков

Почина легендарният Кирил Маричков. Музикантът е претърпял инцидент в село Селановци, където е трябвало е да има концерт. 79-годишният Маричков е издъхнал в линейката напът за болницата, това съобщиха от БНТ.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г.. Той беше  певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като групата се разделя, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“.

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с тази група. „Щурците“ е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок. 

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“. Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, „Сигнал“ и „Ахат“, които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

Тази година Кирил Маричков получи наградата БГ Вдъхновение на името на Ана Мария Тонкова.

Екипът на МГ Вис виталис изказва своите най-искрените съболезнования към близките и семейството на Кирил Маричков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *