Полша направи изявление за война

Ds olil

Заместник-министърът на отбраната на Полша Цезари Томчик каза, че страната в момента води „хибридна война“. Това съобщи Полската агенция по печата.

Според него сега представители на правителството на страната „могат директно да кажат, че Полша е в състояние на война, но в състояние на хибридна война“.

„Това, пред което сме изправени днес в Полша, е де факто хибридна война“, отбеляза Томчик.

Той уточни, че едно от проявленията на това е проблемът с мигрантите, възникнал на границата с Беларус, както и откриването на чужди метеорологични балони на полска територия.

Според зам.-министъра метеорологичният балон е средство, с което може да се провокират „дискусии и разделение в обществото“ и недоверието на гражданите към държавата.

Той също така заяви, че всяка година в Полша се регистрират около 5 хиляди хакерски атаки, с които 2,5 хиляди военнослужещи се борят денонощно.

Полската полиция съобщи, че на 23 август отломки от два предполагаеми руски метеорологични балона са открити близо до градовете Пиш и Добре Място в северната част на страната, по-близо до границата с Калининградска област. На следващия ден близо до границата с Беларус е открито устройство, подобно на метеорологичен балон с надписи на кирилица.

Според телевизионния канал RMF24 метеорологичните балони може да са били донесени от метеорологична станция в Калининград поради силни ветрове; вече е имало такива случаи.

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram