Плащаш глоба с карта при патрула на КАТ

Ds olil

Шофьорите, които имат неплатени глоби, ще могат да се издължат, когато бъдат спрени за проверка на пътя. Ако желаят и имат банкова карта, те ще могат да платят през ПОС устройство в патрулните автомобили на КАТ.

Тази идея, възникнала в далечната 2012 г., вече е осъществена от МВР – от днес из София вече дежурят няколко коли на КАТ-София, оборудвани с терминали, които са минали тестов период и през тях могат да се правят трансакции. До 13 юли в цялата страна трябва да заработят общо 300 ПОС устройства в автомобилите на „Пътна полиция“.

„Ако налагаме глоби, но не ги събираме, просто е безсмислено. Ние заварихме ситуация, в която имаше натрупан огромен брой документи, които бяха невръчени. Предприехме абсолютно всички мерки, като основната беше въвеждането на системата за сигурно електронно връчване, която според мен вече работи много добре и тази година имаме 40 процента повече събираемост в сравнение със същия период на миналата“, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Днес той връчи на катаджиите от 28-те дирекции в страната ключовете на първите 86 мощни БМВ-та и „Фолксваген Голф“. Автомобилите са купени със суми от фонд „Пътна безопасност“, който се пълни с пари от шофьорски глоби.

Цялата обществена поръчка е за над 30 млн. лв. и включва общо 462 автомобила за КАТ. 35 от тях са високоскоростни с 6 цилиндрови двигатели мощност над 300 конски сили и с тях униформените ще дежурят по магистралите и скоростните пътища. За последно подобен голям брой – над 260 автомобила, пътните полицаи получиха през 2016 г.

Министър Стоянов напомни, че служители на жандармерията също могат да пишат актове и фишове на нарушители, а граничните полицаи – да ги връчват. МВР шефът опроверга твърдения в социалните мрежи, че граждани били спирани да пътуват в чужбина заради неплатени глоби. На граничните пунктове те само получавали невръчените си глоби, но никой не ги спирал, ако не ги платят.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram