Печатницата за фалшивите банкноти в Шумен – хартия от Турция, мастило от Китай

Ds olil

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) разкри на брифинг подробности за разбитата печатница за фалшиви пари в Шумен. Комисар Боян Раев, заместник-директор на ГДБОП обясни, че от 2020 г. българските спецслужби работят по организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични знаци и банкноти, като първоначалната информация е за производство на банкнота с номинал 500 евро. Работата по случая е от 2020 г. като в последната година активно се работи по лицата, съпричастни към престъпната дейност. През 2023 г. е образувано досъдебно производство и от тогава се работи активно с Окръжна прокуратура-Шумен.

Хората, съпричастни към тази дейност не са имали лидер, който да ги ръководи, а са произвеждали и разпространявали фалшиви банкноти с номинал от 50 лева, както и фалшива банкнота от 50 долара. При анализите на спецслужбите е станало ясно, че престъпната група е придобила 500 еврови банкноти и е установено, че тази банкнота е направена по така наречения „супер фалшификат“ с високо качество и много високи защитни елементи. Това е потвърдено от партньорите на ГДБОП – Европол и „Сикрет Сървис“. Вносът на хартията и мастилата за фалшивите банкноти е била от Турция и Китай. Хартията е внасяна, като е декларирана, че е хартия за дюнери.

Освен това 50 левовите банкноти са намирани в търговската мрежа, като те са минавали машинната проверка за АТМ устройства. Засичани са фалшиви банкноти и в Европейския съюз.

Комисар Раев увери обществото, че няма прокарани фалшиви 50 левови банкноти в банкоматите и търговските вериги.

Задържани са трима лица за престъпната схема, като всеки един от тях е с различни мерки за неотклонение – едно от лицата е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, второто лице е с мярка за неотклонение „домашен арест“, а третият човек е с „парична гаранция“

На два от адресите в Шумен са намерени множество доказателства за престъпната дейност по производството и разпространението на паричните знаци. Намерени са голямо количество 50 левови неистински банкноти, 50 доларови банкнотите и плаките, които са необходими за производството на банкнотите, намерени са и 500 еврови банкноти.

Виктор Стоименов, от сектор „Фалшификации“ в ГДБОП добави, че тази финансова измама може да се окаже негативно влияние по отношение на приемането на еврото като официална валута в България.

Крис Макинтайър от „Сикрет Сървис“ благодари на ГДБОП за извършената операция по откриване и задържане на заподозрените за различни видове фалшиви парични знаци. Освен откритите средства, са открити и фалшиви щатски долари и оборудването за производство на всички видове парични знаци, доволен е той от работата на родното ФБР. Разследването, проведено от ГДБОП, е довело до предотвратяването на много бизнес и хора да бъдат измамени от престъпната схема, каза още Макинтайър.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *