Парламентът реши да не освобождава най-бедните и младите до 26 години от данък върху доходите им

Ds olil

Парламентът не прие промени в Закона за данъците върху физическите лица, с коитосе целеше да бъдат освободени младите до 26 години и най-бедните от облагане на доходите им с данък, предаде репортер на „Фокус“.

Предложението бе отхвърлено със 70 гласа „за“, 6 „против“ и 102 „въздържал се“.

В мотивите към законопроекта от БСП са записали, че освобождаването на младите хора от данък върху доходите ще бъде компенсирано многократно в бъдещи периоди чрез генерирането от тях на значителни преки и косвени данъци в бъдеще.

От БСП споделиха данни от НСИ, които посочват, че 90% от младите българи предпочитат да не създават семейства заради ниските доходи. Петата политическа сила отчита това като пагубно за развитието на нацията.

„Възраждане“ бе категорична, че ще подкрепи направените предложения. Според тях трябва да има специална политика към младите хора, а необлагането с данъци връху доходите е само стъпка към справянето с демографската криза.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че трябва да има яснота колко ще струва на държавата тази политика. Според него тази мярка ще струва над 1 млрд. лева на българската хазна. Димитров бе категоричен, че това ще увеличи и дефицита в бюджета.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram