Още бушува пожарът по границата с Гърция, огънят в Сакар в овладян

Ds olil

Пожарът в Сакар е локализиран от вчера, съобщи bTV. Дежурни огнеборци са останали на терен през нощта. Четири екипа са обхождали периметъра, за да предотвратят ново разпалване на пожара.

Общо обхвана пожара, тръгнал край пътя на село Черепово. По първоначални данни огнената стихия е засегнала площ от 12 хиляди декара, от които 6 хиляди декара горски фонд

Очаква се по-късно днес бедственото положение в общините Тополовград и Харманли да бъде отменено, ако ситуацията не се усложни отново.

В борбата с огнената стихия в планината Славянка по границата с Гърция вчера са участвали около 180 пожарникари, горски служители и военнослужещи.

БНР информира, че снощи е овладян източният фронт на пожара. На място ще останат няколко екипа огнеборци. С помощта на изградената водната гасителна линия днес ще се работи по окончателното погасяване на огнищата там.

Над 150 огнеборци, горски служители и военни ще бъдат съсредоточени по новия фронт, който се прехвърли от Гърция към България. Там ще работят и двата испански самолета, които остават в България до пълното потушаване на пожара.

„На западния фронт се отвори ново огнище и сега концентрираме силите и средствата там, като не оставяме източния. Цялата ни тежка техника, която може да подава водни количества, ще бъде на източния фронт. Но западната страна ни е приоритет, тъй като основната посока на разпространение в гръцка страна е запад и ние трябва да сме готови да посрещнем пожара оттам. Около 100 човека сме на терен, очакваме включване и на военнослужещите, които също трябва да бъдат разпределени. Мисля, че ще овладеем ситуацията“, заяви , заяви благоевградската пожарна комисар Валентин Василев.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram