В Добруджа приключи жътвата на пшеница и ечемик. Заради високите температури се очаква жътвата на царевица и слънчоглед да започне по-рано и комбайните да влязат в полетата до седмица.
Състоянието на посевите обаче дава основание на земеделците да очакват доста по-ниски добиви от обичайните.
Недялко Статев обработва 8000 декара земя в добричкото село Поп Григорово, като 15% от нея е засята с царевица и слънчоглед.
Заради липсата на зимна влага и на дъждове със стопанско значение, очаква ниски добиви от двете култури.
„За първа година от последните пет години влизаме с влага около 60% в пролетния сезон, което е изключително ниска, никаква зимна влагозапасеност.
Оттам нататък имаше пролетни дъждове, но те просто не са достатъчни, за да изхранят културите. И другият най-важен момент особено при царевицата е дъжд по време цъфтеж, което тази година липсваше. Оттам резултата, който виждаме на полето – малки кочани и не във всяко растение“, коментира земеделският производител Недялко Статев.
В района последния значителен валеж е от края на юни. Затова и Статев очаква добивите да бъдат поне наполовина по-ниски от нормалните – около 300 кг при царевицата и около 150-200 кг. за слънчогледа.
„Нормалният среден добив за слънчоглед е около 280 до 300 килограма, почти двойно, а при царевица там е доста по-разтегливо понятието, но да кажем 700-750 е добър добив“, уточнява земеделският производител.
Това е втората поредна суха година за Добруджа. Но сега и температурите са високи, казват специалистите.
„Винаги е имало горещи дни – 36°-38°, но това е било за 2 до 4 дни максимум, а сега имаме седмици наред с температура над 34°-35°. Тази висока температура е съчетана с липсата на вегетационни валежи, което оказва много негативно влияние на посевите, не само на слънчогледа, при царевицата е по-зле“, обяснява доц. Галин Георгиев, селекционер в Добруджанския земеделски институт.
Неговата прогноза е, че ще има полета и с нулев добив. Според доц. Георгиев е необходима държавна политика за изграждане на поливни системи при земеделците./КРОСС/
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram