Нови ограничения за пътуванията на българи. По-малко заразени с COVID-19 в неделя

Ds olil

svobodnaevropa.bg

От понеделник влизат нови ограничения за пътуванията на българи в чужбина, свързани с пандемията от коронавирус. От 20 юли Чехия въвежда задължителни тестове за пристигащите от България сезонни работници, както и подлагане на карантина на всички пътници, които не предоставят негативен PCR тест.

Освен за българи Прага налага и ограничението за сезонни работници, пристигащи от Швеция.

От неделя Литва забрани влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България. Литовците, които се завръщат в страната си от България, ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина. В списъка с държави, на които Вилнюс налага ограничения, са всички, в които броят на заразените надвишава прага от 25 нови случая на 100 000 души население за 14-дневен период.

Заради повишаването на броя заболели у нас през изминалата седмица ограничения за българи бяха въведени още в Латвия, Нидерландия и Унгария. Те предвиждат задължителна или “силно препоръчителна карантина”, а за да избегнат евентуални ограничения от тях се изискват негативни резултати от тестове за коронавирус. За влизащите на територията на Норвегия българи, както и за граждани на страни с повишена заболеваемост, предвижданата карантина е 10 дни.

От 15 юли Австрия забрани полети от България да кацат на нейна територия, а срокът за това ограничение е до 31 юли.

В България случаите на COVID-19 от неделя традиционно намаляват, което се дължи и на по-малкия брой обработени проби. В деня, в който на много места лабораториите не работят, са регистрирани 95 нови случая при направени 3 155 теста. В събота новозаразените бяха 196, а извършените проби – 2003.

По данни на Единния информационен портал броят на заразените от началото на пандемията у нас е 8733 души, а активните случаи са 4 327. В болница са настанени 610 души, а 34 от тях са в интензивно отделение. Оздравелите са 4106.

В последното денонощие е регистраран един нов смъртен случай, с което броят на починалите от началото на пандемията е вече 300 души.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram