Новият вътрешен министър намекна за чистка в МВР

Ds olil

Новият министър на вътрешните работи Атанас Илков намекна за чистка в МВР, стана ясно от негово интервю пред БНР. Интервюто му идва дни след като той положи клетва като министър на мястото на Калин Стоянов. 

Няма да бърза

Той всъщност не изключва смени на ръководни служители в системата на МВР, но увери, че евентуаални промени ще бъдат правени след внимателен анализ на работата.  „Искам много прецизно да бъде правена всяка такава промяна. Ще се въздържам от прибързани смени на ръководители, без да съм сигурен, че те не са изпълнявали своите задължения ефективно и законосъобразно, така, че ще има, но те ще бъдат козметични, така, че да не създаваме допълнителен стрес в системата. Тя е достатъчно стресирана“, посочи Илков.

Исканията на ПП-ДБ

Думите на новия вътрешен министър идват на фона на искането на ПП-ДБ „да се махнат чадърите, ако може“. 

„Миналата година през август в един ден бяха сменени 16 областни директори на МВР. Оприличавам ги на чадъри. Сега, г-н Илков, очакваме от вас да махнете чадърите, ако може“, призова Атанас Атанасов в началото на седмицата. ОЩЕ: ПП-ДБ: Новият вътрешен министър да махне чадърите, ако може (ВИДЕО)

Чистката преди година

Припомняме, че през август миналата година тогавашният вътрешен министър Калин Стоянов смени 15 областни директори на МВР

Междувременно ръководството на Министерството официално обяви, че „снема доверието си от началници в структурата на СДВР“. Причината беше двойното убийство в село Лозен: ОЩЕ: Любовен триъгълник и наркотици: Двойно убийство край София

Подобни уволнения бяха направени и заради убийството в Цалапица. Първоначално вътрешният министър поиска оставките на директорът на ОДМВР – Пловдив Васил Костадинов и колегата му от Стамболийски Ангел Керпиев. Те обаче отказаха да си подадат оставките и пловдивският началник беше отстранен за постоянно, а този от Стамболийски – временно, като междувременно му бе назначена проверка.

Калин Стоянов отрече да има чистка във вътрешното министерство и увери, че директорите на полицията да се сменят по политически причини. ОЩЕ: Силовият министър отрече в МВР да има чистка

Чий министър е Илков?

Министър Илков беше категоричен пред националното радио, че единственият разговор, проведен с него преди да заеме поста, е бил със служебния премиер Димитър Главчев. „Аз съм номиниран от премиера Главчев. Единствено той е разговарял с мен. В разговора ми беше направено това предложение, което аз приех на следващия ден, така, че това е единственият разговор, който е воден с мене“ – заяви пред наш репортер новият вътрешен министър Атанас Илков по повод изразените от ПП-ДБ мнения да негови обвързаности с Делян Пеевски.

Източник: Актуално

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram