Нинова хвърли оставка: Поемам отговорност за катастрофалните резултати на БСП, не напускам НС

Поемам отговорност за катастрофалните резултати на БСП и подавам оставка.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на първата пресконференция на социалистите след излизането на окончателните резултати от изборите на 9 юни.

Тя посочи, че няма да напуска Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”.

Дали ще се кандидатира за нов мандат като председател на БСП, не стана ясно.

Това е втората лидерска оставка след погрома на партиите на тези избори. Вчера от политиката се оттегли съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който, за разлика от Нинова, напуска и парламента.

През лятото БСП влиза в пълен цикъл отчет и избори, наесен ще се проведе пряк избор на лидер. Националният съвет на БСП трябва да реши кой от четиримата заместници на Нинова (Анастас Зафиров, Владимир Москов, Ирена Анастасова, Кристиан Вигенин) ще води партията до избирането на нов председател, уточни Нинова.

Тъй като Кристиян Вигенин отива в Европарламента, БСП ще избира между  Владимир Москов, Ирена Анастасова или Атанас Зафиров да води партията до преките вътрешни избори, които ще се проведат есента.

Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам. председателите трябва да довърши мандата”, бяха точните думи на Нинова.

„Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили, трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от 1/10 от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност”, посочи Нинова.

По думите ѝ вече няма голяма партия.

Макар че беше критична към изборните резултати, Нинова изтъкна, че единствено БСП представлява левите хора в парламента. Тя обяви, че конкурентните леви формации – „Солидарна България“ и „Левицата“, са се провалили. „Вляво няма нищо друго сериозно, освен БСП“, констатира Нинова.

И допълни:“Само ние не влязохме в сглобки и договорки“, нещо, което повтаряше през цялата кампания. 

България може да бъде извадена от кризата само от надпартийно, програмно, експертно правителство, категорична е лидерът на БСП.

Нинова посочи, че няма да напусне Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”. „Оставам депутат, макар и обикновен депутат“, отговори тя на неколкократно зададения въпрос. Запитана от журналистите какво ще прави наесен, тя каза: „Бързате! Нека вървим стъпка по стъпка. В момента не съм кандидат за лидер, аз съм лидер, който се оттегля.“

Корнелия Нинова припомни какво предвижда уставът на БСП – зам.-председател да довърши нейния мандат, да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия, което означава – нови общински и областни лидери, нови председатетели на организациите на младежите, жените и ветераните, през септември пряк избор за председател и конгрес през октомври.

Нинова обяви българската социология за провал, тъй като е сбъркала резултатите на големите формации и напълно е пропуснала новата партия „Величие“.

Лидерът на БСП изтъкна, че политиката на партията е правилна – и по отношение на войната в Украйна, и по социалните въпроси. Нинова защити и консервативния уклон на БСП, започнал през 2017 г., изтъквайки, че в цяла Европа в момента върви такава вълна.

В нощта на вота лидерът на БСП направи само кратко изявление за медиите, в което акцентира върху ниската избирателна активност. „Притеснени сме от ниската избирателна активност – това е тежък знак към всички партии и към цялата избирателна система.

Благодаря и на всички, които ни подкрепиха, както и на всички членове на партията, които участваха в кампанията. Благодаря на всички гласували за БСП.

Резултати и действия на БСП ще коментираме когато има 100% обработени протоколи от вота. От утре нататък сме на разположение за медиите“, каза на 9 юни вечерта Нинова.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram