Милиони за „Хемус“ изчезнали в сакове и чували

Около 60 млн. лв., отпуснати авансово за строителството на лот 5 от магистрала „Хемус“ са изчезнали, изнесени в сакове и чували. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. Парите са били прехвърляни през кухи фирми, регистрирани дни преди преводите. Собствениците са криминално проявени. Подписали пълномощни в едно кафене. Други хора са тегили парите на порции по около един милион, обясни Тодоров.

60 млн. лева от парите за лот 5 на АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Това сочи разследване на ГДБОП по случая.

Сигналът за нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото, обясни директорът на службата гл. комисар Калин Стоянов.

Общо за изграждането на лот 5 е отпусната авансово сума от 90 млн. лв. като до момента реално строителни дейности там няма.

При разследването е станало ясно, че в случая има извършени няколко престъпления. В ГДБОП са постъпили данни, че хора, които са съпричастни към тези престъпления, искат да унищожат документи. Това е наложило и операцията, който бе проведена преди два дни в София и други градове.

Общо до момента са претърсени 17 адреса, разпитани са 20 души, задържани са 14. https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.nova%2Fvideos%2F430900001721267%2F&show_text=false&width=560&t=0

На свой ред главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обясни, че 60 млн. лева от парите, които трябвало да бъдат използвани за строителството на лот 5 са прекарани през няколко кръга от кухи фирми и в крайна сметка са били изтеглени на големи суми от около милион и сложени в чували. 

В рамките на разследването продължава да се установява какъв е смисълът на тази схема. Повечето от тези кухи и на практика фиктивни фирми са били регистрирани на името на слабоимотни хора, част от тях и криминално проявени. 

Разследването продължава.

Гласове 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram