Милен Керемедчиев: БПЦ все повече се замества във враждата между Московската и Цариградската патриаршия


При противоречивите сигнали, които излъчва в последните години българските правителства, ролята на БПЦ на международната сцена се увеличава. Бидейки такава, тя е обект на много сериозни атаки от различните течения и противостояния, които има в момента. Това каза бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

В присъствието на Вселенския патриарх той вижда желание БПЦ да има по-близки отношения с Вселенската патриаршия и стремеж за намаляване на влиянието на Руската православна църква върху избора на български патриарх.

БПЦ все повече се замества във враждата между Московската и Цариградската патриаршия, смята той.

„Натискът върху БПЦ да признае автокефалията на Украинската православна църква е много силен. Според мен новият български патриарх ще има две основни теми, които той трябва да адресира във външнополитически план. Първото е проблемите, които има с Руската православна църква и признаването на Украинската църква. Второто е отношенията с Македонската православна църква и все по-близките й отношения със Сръбската“, посочи Милен Керемедчиев./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram