МВР съветва хората да барикадират и бронират домовете си срещу крадци

Ds olil

Получаващото милиарди левове от бюджета, за да пази здравето, живота и имуществото на хората МВР, рекламира съвети към хората, в които на практика им указва да се барикадират, бронират, да се опашат в камери  и да инвестират хиляди левове, за да се опазят от крадци. 

Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство за провеждана „специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали“  на територията на Областната дирекция (ОД) на МВР- Шумен.

Посочено е, че акцент в операцията е противодействието на домовите кражби и се натъртва, че те заемат относителен дял от 10 процента от всички регистрирани кражби. Обяснява се и, че най-често предмет на посегателство са парични средства в левове и валута, накити от благородни метали и, че все по-рядко предмет на посегателство са телевизионна и компютърна техника, както и мобилни телефони.

Иначе МВР анализира се, че характерните начини за проникване са чрез отключване с технически средства или счупване на патрон на входна врата, влизане през незаключени врати или тераси на ниски етажи, както и чрез натиск на заключващите устройства на прозорци и врати на тераси.

Обикновено взломните кражби и тези чрез отключване ставали между 8:00 и 11:00 ч.. Най-често обект на посегателство са апартаменти в крайни жилищни квартали. През вечерните часове кражбите са най-често от жилища на ниските етажи, през отворени врати на тераси през летния период, а през останалите сезони извършителите на подобни деяния търсят незаключени врати на жилища, разказват още от полицията.

Източници: segdbg.com, dunavmost.com, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram