Манолова: Оттеглете проекта за „спящите акции“

Ds olil

Да бъде оттеглен законопроектът на Министерския съвет за „спящите акции“ от масовата приватизация и да не бъде разглеждан.

 За това днес призова лидерът на Гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова., в обръщение до медиите в България.

Законопроектът на финансовото министерство  предвижда недопустима национализация, а потърпевши ще бъдат около 3 млн. български  граждани, чиито икономически права ще бъдат увредени, се казва в обръщението на Манолова.

 Така предложен, този законопроект цели да обслужи конкретен частен, а не публични интереси, допълва бившият национален омбудсман.

Тя сравнява предложената национализация на акциите на гражданите от боновите им книжки с национализация на автомобили, които не се управляват или недвижими имоти, които не се ползват от собствениците им.

„Според нас предлаганото по същество конфискационно решение, обосновано с незаинтересоваността на собствениците на „спящи“ акции, е сравнимо с конфискация на банков влог, по който няма движение, или на автомобил, който не се управлява, или на недвижим имот, който не се използва, тоест това е крайно неприемлива и ретроградна практика за правова държава с действаща пазарна икономика“, пише в становището.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram