Лора Георгиева, АКФ: Ако обвинението срещу Портних се докаже, може да има осъдителна присъда на кмет

„За Европейската прокуратура трябва да се има предвид, че там има контрол и преценка дали определен случай да се гледа и внася обвинение и от прокурори, които не са българи. Това изключва възможност за политическа намеса”.

Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд във връзка с разследването за рибарското пристанище край Варна.

Припомняме, че Европейската прокуратура в София обвини четирима заподозрени, включително бившия кмет Иван Портних и бивш областен управител на Варна, в измама, свързана с реконструкцията му. Разследването, свързано с въпросното място, сочи, че то реално никога не е съществувало. Земята първоначално е регистрирана като „скали и пясък”, а четиримата заподозрени са сглобили няколко понтона и я пререгистрирали като рибарско пристанище.

„В момента на това място има някаква инфраструктура, самото пристанище не е функционално. Там като цяло не е подходящо за пристанище. Пясъкът е стигнал толкова високо, че лодки не могат да влязат. Не се ползва. Твърденията, че там ще се прави рибна борса също не са се случили”, обясни експертът.

„8 милиона лева са взети по проект от ЕС и 6 милиона от бюджета. Тоест, целият проект е на стойност 14 милиона лева, които, както се вижда, са отишли за нищо. Процедурата започва с едно решение на МС, с което през октомври 2016 година са дадени държавни имоти за ползване на общината. Веднага след това е регистрирано това пристанище. То на практика не е съществувало. Там е било плаж. За мен като юрист е несериозно да се смята че Европейската прокуратура ще обслужва политически поръчки. Няма как Европрокуратурата да работи самостоятелно и изолирано от всички. Тя работи в сътрудничество с българските институции”, подчерта Георгиева.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *