Лаура Кьовеши погна Портних за измама за милиони евросредства

Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) официално обвини бившия кмет и бившия областен управител на Варна, както и двама държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, в разследване за възможна измама, съобщиха от ОЛАФ, включваща реконструкция на рибарско пристанище.
Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно евросредства за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.
Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от Община Варна (бенефициент). Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране.
Нашето разследване показва, че за да може да се възползва от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите рибарски пристанища, бенефициентът е сглобил няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище. Освен това бенефициентът е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати, се посочва от обвинението, ръководено от Лаура Кьовеши.
Според разследването парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са вписани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и други видове сгради, а не като пристанище. Въз основа на доказателствата, с помощта на държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, парцелите са променили характеристиките си като определено за трайно ползване „за пристанище“ – по този начин са заблудили Министерството на транспорта, което е издало удостоверение за експлоатация. пригодност за риболовно пристанище, въпреки липсата на множество изисквания, определени от националното законодателство. По-късно рибарското пристанище е официално регистрирано от Изпълнителна агенция „Морска администраци“.
Случаят беше докладван първо на Европейската прокуратура от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), след подозрения за възможни сериозни нередности и измами и OLAF също проведе допълнително разследване под надзора на Европейската прокуратура. От Главна дирекция „Национална полиция“ – София (ГДНП) са извършени допълнителни издирвателни действия.
Прогнозните щети за бюджета на ЕС са приблизително 2,8 милиона евро (5 603 035,97 лева), с допълнителни изчислени щети за националния бюджет на 675 475 евро (1 321 115,78 лева).
Всички замесени лица се считат за невинни до доказване на противното от компетентните български съдилища.
Европейската прокуратура е независима прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *