Колев: Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори

Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, обяви пред БНР Кольо Колев, социолог от „Медиана“. „Нова формула на управление би могло да бъде експертно правителство – един опит да се спаси политическата система. Тези резултати показаха тежък удар върху нея“.

Има търсене на политическа алтернатива, а избирателите не я намират на политическия пазар, отбеляза той в предаването „Преди всички“.

„Когато има търсене, ще се появи и предлагане. Друг е въпросът какви ще бъдат измеренията на новата алтернатива. Не може да изключим появата на нещо екстремистко, фашизоидно“.

Случи се избиване в неполитическото, посочи Колев. „Всички партии, които имат опит за политически платформи, губят“. „Величие“ е дълбоко неестествено явление, насотя социологът. „Досега не сме наблюдавали подобни процеси, когато буквално от нищото се появява нещо с такава скорост“.

Той не е убеден, че зад успеха на „Величие“ стоят само социалните мрежи: „Подозирам, че това е структура, която се е развивала по някакъв партизански, апокрифен начин. Трудно може да бъде хваната с публични социологически средства“.

https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?gdpr=1&us_privacy=1–

Причина за възхода на подобни формации е „тоталното разкъсване между това, което избирателите чувстват, виждат и преценяват и това, с което ги облъчва политическият елит“, обясни експертът.

„Огромно разминаване в т.нар. „дневен ред“ по отношение на Русия, на войната, на военните доставки за Украйна, за еврото. Недоволството не се появава от нищото. Отчитахме, че се търси политическа алтернатива“.

Колев коментира и оставката, която Корнелия Нинова се престраши да хвърли за трети път. „Нинова за седем години срина лявото в България. Загуби над 800 хиляди избиратели. Тази оставка е много закъсняла. Ставаше очевидно, че се върви все по-надолу. Не бих казал, че обръщането на Александър Симов, както и на голяма част от бившите нейни хора, е нещо изненадващо“.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram