Ключов пленум за левицата. БСП решава дали да подкрепи правителство на ИТН

Ds olil

За днес от 11.00 часа е насрочен ключов пленум на БСП.Членовете на НС на БСП и коалиционните й партньори ще обсъдят резултатите от срещата на червените депутати с представители на „Има такъв народ“ в събота.Социалистите ще вземат решение дали разговорите между двете партии да бъдат продължени. На заседанието ще бъдат набелязани действията на ПГ „БСП за България” в 46-oто Народно събрание, като Националният съвет на БСП и парламентарната група трябва да приемат съвместна позиция относно приоритети за водене на преговори с парламентарно предствените партии и политически действия при евентуално възлагане на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да получи мандат от Националния съвет на партията, който да даде зелена светлина за нови бъдещи преговори с партията на Слави Трифонов, и евентуално решение за това под каква форма левицата ще подкрепи бъдещото правителство. Социалистите са категорични, че няма да отстъпят от своите приоритети за едно бъдещо управление, сред които е причисляването на пенсиите:
Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Не сме говорили по Македония и Истанбулската конвенция, заяви вчера пред медиите Нинова. В дневния ред на заседанието е предвидено да бъде представен доклад за резултатите от проведените на 11 юли парламентарни избори, анализ на кампанията и мерки за действия, които е необходимо левицата да предприеме, се казва в прессъобщение от „Позитано“ 20. Въпросът за оставката на Корнелия Нинова не е включен в дневния ред на пленума. Въпреки това се очаква вътрешнопартийната опозиция отново да се фокусира върху този въпрос с оглед на изборните резултати от последния вот.  На самото заседание най-вероятно ще се повдигне темата за декларациите анти-Нинова, приети от червени организации като тази в Павликени. Очаква се да скочат и социалисти от Видин, Велико Търново, Перник, Пловдив. И това няма да е изненада.БСП трябва да направи задълбочения си анализ какво се случва с партията и как да се спре срива.И в същото време социалистите трябва да отчитат ситуацията в страната и опасностите, които са надвиснали над всички. И че вътрешно-партийни разногласия точно в този момент отслаабват партията. „Някои другари настояват да не се подкрепя правенето на правителство: първо беше искането на тази група през 2017 г. да се направи коалиция с ГЕРБ, на което аз категорично се противопоставих; второ, още преди протестите миналата година предложих да направим подписка и да инициираме такива протести – тези хора отказаха и предложиха да се направи кръгла маса с ГЕРБ. Сега тези хора заявяват да не се прави правителство – това е закономерност в опита БСП да се проваля политиката на партията“, така пред БНТ в събота Нинова коментира очакваното искане за оставката й.

На Пленума се очаква Корнелия Нинова да представи План за преодоляване на срива в БСП с цялостен обективен анализ и конкретни решения за постигането на по-добър резултат на левицата.
Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram