Калоян Методиев: Парламентарна сглобка арогантно отхвърли увеличение на парите за археология и така лиши общините, туризма и българските граждани

Ds olil

„Парламентарна сглобка отхвърли предложението ми за увеличаване на парите за археология от 5 на 10 милиона лева в държавния бюджет. Смешни пари на фона на останалите разходи. Арогантно и безпардонно, с обиди се опитаха да прокарат решение дори да няма обсъждане по темата и директно да се гласува да не влиза в дневния ред. Аз  и народните представители от „БСП за България“ Георги Свиленски и Иван Ченчев водихме битка от трибуната, за да има поне изказвания. Глас в пустиня. Председателят на бюджетна комисия Байрам Байрам стигна дотам да ни обвини, че не можем да четем, че само те познавали законите, че били образовани (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС), а Асен Василев – че можело да се гледа само един параграф, който те решили в комисия“.

Това заяви в своя публикация в социалните мрежи независимият народен представител Калоян Методиев.

„За да има изказвания и да се допусне точката – гласувахме 80 човека (20 независими, ИТН -12, БСП – 6, „Възраждане“ – 32 и ГЕРБ -2). Против бяха „европейците“ и „демократите“ (115 против и въздържали се) от ГЕРБ – 60, ПП-ДБ – 33, ДПС – 19, БСП-Превратаджии – 3, плюс негласували от тях“, посочи Калоян Методиев и приложи към поста си снимка на таблото за гласуването в пленарна зала.

По-рано от парламентарната трибуна независимият народен представител посочи: „Няма как да ни затворят устата в ерата на интернет и на медиите. Това са проекти за общините, инвестиция в културно-историческо наследство, в туризъм с добавена стойност и бързи пари в икономиката. Само преди седмици бяхме в световните новини със статуята открита в Хераклея Синтика. Миналата седмица с мнозинство гласуваха 196 милиона за корабни радари за борба с подводници, които са с нула добавена стойност, а сега отказаха да дадат 5 милиона за теренни разкопки с огромна добавена стойност“,  каза Методиев.

Калоян Методиев благодари на подкрепилите предложението му 79 души. „Това беше доброто предложение за българските граждани, икономика и общини“,  подчерта той.

Независимият народен представител приложи и списък на отхвърлените проекти за увеличение:

Античен и средновековен град Мисионис край Търговище (400 хил.лв.);

Античен град Хераклея Синтика край Петрич (300 хил.лв.);

Праисторически култов център „Солниците“ край Провадия (300 хил.лв.);

Римска провинциална столица Рациария край Видин (400 хил.лв.);

Античен и средновековен град Перперикон край Кърджали (500 хил.лв.);

Манастир „Св. Йоан Кръстител“ на остров Св. Иван край Созопол (100 хил.лв.);

Манастир „Чъргубиля Мостич“ край Велики Преслав (50 хил.лв.)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram