Калоян Методиев към финансовия министър: Колко са парите за отбрана досега – достигнахме ли 2 % от БВП

Ds olil

ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС-1 и БСП-превратаджии отхвърлиха пари за археология, които щяха да бъдат в полза на общините и туризма. В същото време се хвърлят милиони за остарели системи за отбрана, които не носят никаква добавена стойност за държавата, заяви политологът и независим народен представител

Ето какво написа Калоян Методиев в свой пост във фейсбук, след като в петък внесе въпрос до финансовия министър:

„Опитвам се да създавам устойчиви модели за държавата. Нещо, което ще остане и ще носи полза днес и утре. Ще свърже бизнес, туризъм, култура, наука – развитие за общини, университети и музеи. Веднага и за 10-20-100 години напред. Не преувеличавам. Затова исках пари за археология, за теренни разкопки в бюджета. Едни 5 милиона лева допълнително само за 1 година за 7 разкопки в страната. Отхвърлиха ги ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС-1 и БСП-превратаджии.

Само за последните две седмици същите гласуваха 196 милиона за корабна система за борба с подводници, а служебния кабинет внесе в парламента искане за закупуване на нов зенитно-ракетен комплекс на стойност 356 милиона лева (без ДДС). Тези системи вече са остарели. Не носят нищо. „Моята“ археология има огромна добавена стойност, но за нея не дават пари. Техните системи са уязвими за един хакер, който може да ги блокира с един клик. Вече са измислени нови.

Това са днешните реалности. Светът се променя много бързо в технологичен план. Във всяко нещо трябва да има мярка. Станахме донор за съюзниците, вместо да инвестираме в развитие. Зададох въпрос на финансовия министър достигнахме ли 2 % от Брутния вътрешен продукт за отбрана, ако да – кога и колко е сумата досега. За да може обществото да направи сравнението. И това не е популизъм или фалшиви дилеми, а реален избор. С нашата фатална демография и най-лоши социално-икономически показатели в ЕС вече нямаме право на халосни изстрели“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram