Как да подсилим имунитета си и кога е най-подходящо да се ваксинираме


Броят на пациентите с респираторни оплаквания и със заболявания на горните дихателни пътища осезателно се покачи. Не мога да кажа, че това е основно COVID. В момента имаме от всичко по-много, но за грипа е още ранo. Това каза общопрактикуващият лекар доктор Гергана Николова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Сега е моментът да се ваксинираме за грип, за COVID, за пневмококи, за да бъдем подготвени за есенно-зимния сезон и грипната епидемия. По думите й октомври е месецът, в който трябва да подсилим имунитета си за есенно-зимния сезон. „Октомври е особено подходящ да се ваксинираме. Имаме възможност да сложим две ваксини наведнъж, на лявата и дясната ръка – срещу грип и коронавирус. Пациентът може да избере дали да се ваксинира, кои две ваксини иска да си постави едновременно. Имаме списъци на пациенти, желаещи да си поставят антигрипни ваксини“, посочи доктор Николова.

Пациентите над 65-годишна възраст могат да получат безплатна противогрипна ваксина.

Тя беше категорична, че ваксините са подходящи за всеки. „Няма човек, на който аз не бих препоръчала да се подготви за идващия сезон, в който грипните вируси и не само те-  ще дойдат. Препоръчваме на пациенти, които са с хронични заболявания, диабет, сърдечносъдови заболявания, мозъчносъдови заболявания, пациенти, които имат някаква потисната имунна защита. Те трябва да бъдат защитени, като се постави своевременно ваксината“, призова тя.

Има и назални ваксини, които са подходящи за деца. Добре е всяко дете да бъде ваксинирано, допълни д-р Николова.

„Лекува добре този, който лекува причините, а не симптомите“, заяви тя. Затова е важно да се знае срещу какво заболяване се борим, допълни общопрактикуващият лекар.

Нова телевизия, „Събуди се“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *