Зов за зоопарковете 2024

Ds olil

Три години след представянето на Доклада на ЧЕТИРИ ЛАПИ за зоологическите градини в Българя, условията на малко животни са променени към по-добро.

Кампанията #ЗовЗаЗоопарковете цели да насърчи институциите да изведат на дневен ред необходимостта от спешна промяна в начина на отглеждане на дивите животни в плен в България.

Организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове от над 10 години. През 2020 г. ЧЕТИРИ ЛАПИ инициира петиция за по-добри условия на живот за животните в българските зоопаркове, която за две години събра 51 000 подписа и през месец май 2022 г. беше официално връчена на Министъра на околната среда и водите.

Не спираме да следим и сигнализираме за различни проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България. В следствие на дългогодишната работа по темата, през 2021 г. представихме Доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ за зоологическите градини в България, който разкрива, че повечето зоопаркове в България функционират в нарушение на законодателството. Докладът също така споделя добрите и лошите практики в отворените за посещения към 2021 г. зоопаркове. Докладът съдържа редица препоръки за подобряване на условията за животните в зоопарковете и апелира за вземане на спешни мерки за подобряване на средата на животните.

След многобройните посещения от екипи на ЧЕТИРИ ЛАПИ в зоопаркове в цялата страна, констатираме, че условията само на някои животни са се подобрили, и то минимално.


Знаете ли, че не е добра идея да храните животните в зоопарка? Те имат специфичен режим на хранене и дори храна, подадена с добри намерения, може да бъде фатална за тяхното здраве.

Подобренията, забелязани в някои зоопаркове, се състоят в изграждане на нови клетки, средово обогатяване, подобряване на безопасността за хората и животните и подобряване на хигиенните условия, като основният проблем досега бе липсата на финансиране и остарялата материална база.

Затова през 2023 година, по програма „Околна среда“ 2021-2027 г. стартира процедура, целяща да подпомогне развитието на зоопарковете в България чрез разработването на пакет от документи за кандидатстване за последващо финансиране на проекти за ремонтни дейности в зоологическите градини. Проектите предвиждат също изготвяне на планови документи за цялостното функциониране и развитие на зоопарковете, включително планове за колекции и консервационни дейности.

Очакванията са тези планови документи да позволят зоопарковете да бъдат приведени в съответствие с европейските и национални стандарти.

Тази година предстои също проверка на 8 общински зоологически градини за подновяване на лиценза. Това са зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и Димитровград.

Контролните органи трябва да установят дали те отговарят на всички изисквания, състоянието на материалната им база, условията, в които се отглеждат животните, средата, създадена за посетителите, както и изрядността на документацията. Не следва да се подновяват лицензите на зоологически градини, където не са спазени стандартите за отглеждане на животните, като собствениците на такива зоопаркове биха могли също да се възползват от безвъзмездното европейско финансиране за получаване на техническа помощ за разработване на качествени проектни предложения, които да им позволят да привличат средства за реконструкция и подобряване на инфраструктурата, както и за развитие на консервационната им роля.

Ситуацията в българските зоологически градини изисква систематичен и дългосрочен подход, включващ активно сътрудничество и участие на всички заинтересовани страни, насочено към устойчиво подобряване на стандартите за отглеждане и хуманно отношение към животните в плен.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ДОКЛАДА НА ЧЕТИРИ ЛАПИ
От ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължим да се борим за подобряване на ситуацията в българските зоопаркове, да предоставяме експертна помощ и подкрепа за създаване на по-добри условия за животните, както и да настояваме пред българските институции темата за зоопарковете да е важен компонент в политиката на държавата и общините за благосъстоянието на дивите животни и опазването на биоразнообразието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram