Започва трета фаза на ваксинацията у нас, прилагат AstraZeneca на над 55-годишни

Ds olil

Първите 28 000 дози на ваксината на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca пристигнаха у нас вчера.

„Вчера е получена информация за по-ранното пристигане на доставката и веднага е създадена организация, за да стартира днес процесът на третата ваксинация„, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Третата фаза на масовия ваксинационен процес започва от „Пирогов“. В нея са включени всички служители, отговорни за функциониране на държавните дейности. Днес ще се ваксинират всички служители на „Бул био“, тъй като са отговорни за приемането и съхранението на ваксините.

Относно това дали ваксината на AstraZeneca е безопасна за хора над 55 г., тъй като за тях не е имало достатъчно клинични изпитвания, Богдан Кирилов обясни, че ваксината щяла да може да се прилага, тъй като била пристигнала с кратка характеристика, листовка и информация за поставяне на втората доза.

Цялата информация е налична по отношение на хората над 55 години, официално в показанията няма ограничения, на хора над 18 г. може да бъде поставена ваксината. В клиничните изпитвания те са били по-ограничен брой, за тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, няма разлика с останалите групи, което дава възможност за ваксинация“, увери директорът на Агенцията по лекарствата.

От днес официално започва третият ваксинационен план, в който са включени представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), Районните избирателни комисии (РИК) и Секционните избирателни комисии (СИК).

Има дози за всички желаещи, така че да може да бъде гарантиран един безопасен изборен процес“, заяви той.

В заключение добави, че в рамките на февруари се очакват 260 000 дози ваксини и категорично каза, че ваксините не трябва да се смесват при първа и втора доза.

Припомняме, че страни като Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Норвегия и Полша ще използват въпросната ваксина само за хора до определена възраст. Швейцария пък отказа да разреши използването на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram