Започва Богородичният пост

Ds olil

Всяка година на 15 август се чества Успение Богородично. Това е един от най-големите християнски празници, отбелязван от всички християнски деноминации. Посветен е на смъртта на Божията майка, която става съвсем леко и затова е наричана „успение“, т.е. смърт подобна на заспиване и сън.

Според църковното предание, животът на Божията майка е преминал в пост и молитва. Те били особено усърдни в края на земния ѝ път, когато се подготвяла за своето успение. Поради тази причина, в израз на почит към нея, Богородичният пост се отличава със своята строгост.

Постът започва с водосвет, който се прави на 1 август в храмовете. В периода от 1 до 13 август църквата отслужва Богородичен параклис на вечерната литургия.

Забранени са шумните празненства, кавгите и пороците.

В понеделник, сряда и петък постът е най-строг. В тези дни е разрешена консумацията единствено на сурови плодове и на храни, които не са подложени на термична обработка.
Във вторник и четвъртък може да се консумират варени ястия (бобови и соеви продукти), които са приготвени без олио.
През съботния и неделния ден може да се консумира растително масло, както и вино.

Консумацията на риба е разрешена единствено на Преображение Господне (6 август). В случай, че Успение Богородично се пада в сряда или петък, на празника се консумира риба.

По време на целия пост е разрешена консумация на плодове и зеленчуци. Динята е на особена почит през този период. Препоръчват се и печени ябълки с ядки, които са по-засищащи. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram