Законът за чуждестранните агенти влиза в Комисията по култура и медии

Ds olil

Законът на партия „Възраждане“ за регистрация на чуждестранните агенти влиза на първо четене в Комисията по културата и медиите. Проектът вече се превърна в скандален, като редица общественици и политически опоненти го определиха като проруски. 

От ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС на Пеевски го обявиха за инспириран от Москва и призоваха да не бъде подкрепян. Подобен текст беше приет и в Грузия по-рано тази година.

Законопроектът предвижда задължителна регистрация на всички лица и организации, в това число политици и политически партии, които получават чуждестранно финансиране, с цел да се осигури пълна прозрачност и публичност на източниците на тези средства и целите, за които се използват, подчертават от „Възраждане“. Като чуждестранен агент се смята човек, получил средства за обучения, семинари, образователни курсове и социални дейности.

Ако обаче чуждестранното финансиране не бъде обявено е заложена и глоба от 1000 до 20 000 лева, се посочва в законопроекта на партията на Костадин Костадинов.

Законът за чуждестранните агенти прави изключение за финансиране по линия на Европейския съюз, за религиозна дейност, спорт, застраховане и хазарт.

В ефира на Дарик доц. Георги Лозанов заяви, че Законът за чуждестранните агенти ще започне пряко рефлектира върху “важни публични гласове”, каквато е и целта, защото “те ще бъдат обявени за нещо като национални предатели, за да може върху тях да се стовари гнева на нацията”.

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *