Задържан е собственикът на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля 12-годишната си леля

Ds olil

Районната прокуратура във Велико Търново е образувала досъдебно производство за инцидента с простреляното дете в село Арбанаси, при който е причинена средна телесна повреда на непълнолетно лице и за това, че е държано огнестрелно оръжие като не са взети необходимите мерки за безопасност и не е съхранявано по предвидените за това правила. Това съобщи на брифинг районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов.

Няма опасност за живота на простреляното дете в Арбанаси
Разследващите работят се по всички възможни версии за нелепия инцидент:

„Взети са натривки на всички присъстващи лица, назначени са експертизи, продължава да се работи по случая. Детето е в добро състояние и няма опасност за живота му. Присъстващите лица на инцидента са били около 15-16, до момента са разпитани около 10 лица. Собственикът на пистолета е задържан за 24 часа“, поясни прокурор Шабов.

Той уточни, че предстои да бъде повдигнато обвинение по преценка на наблюдаващия прокурор. Родителите не носят наказателна отговорност, но носят гражданска такава. Наказанията, които се предвиждат за тези престъпления са до 6 години затвор – за първото и от 3 до 10 години затвор – за второто.

Бизнесменът Димитър Бонзов е собственикът на пистолета, с който големият син на депутата Явор Божанков простреля леля си – момиче на 12 години. Инцидентът стана в Арбанаси по време на парти за рождения ден на половинката на Бонзов – Мая Банзарова.

Пистолетът е бил оставен в пейка на двора. Имало е доста деца, които са си играли и във връзка с тази игра е възпроизведен изстрел. Няма лице с имунитет на народен представител, уточни прокурорът.


Децата са помислили пистолета за играчка. Той е бил в якето на Бонзов, който го оставил на пейката и отишъл до тоалетната. Момичето, което се води леля на сина на Божанков, е улучено в пръста на крака. Куршумът – 0.357 калибър от револвер „Смит енд Уестън“ е останал в тялото на детето.

На рождения ден са били само роднини. Те са освен политици, и бизнесмени. Член на едно от семействата е и издателят на един от местните вестници – „Янтра“. Самият Бонзов има разнообразен бизнес – от хазартни игри до производство на хляб. Очаква се Бонзов да бъде обвинен за неправилно съхранение на оръжие. Синът на Божанков е малолетен и няма как да носи наказателна отговорност.

Сред гостите на тържеството са били и съпругата на народния представител Явор Божанков и двете им деца.

Неофициално инцидентът е станал между 13:30 и 14:00 часа на частно парти в Арбанаси. Детето на Божанков е произвело изстрела с боен пистолет,  законно притежаван и собственост на рожденика.

„Моля за разбиране в този момент. За сега зная само, че на рожден ден в село Арабанси, на който присъстват децата ми с майка им, децата намират оръжие, което мислят за играчка. Но не е. Оръжието е на собственика на къщата. Големият ми син е в шок. Лелята на сина ми, която е годинка по-голяма от него, е вече добре – ранена е в пръста на крачето. Можело е да се случи и най-лошото. Благодарим на Господ, че не е. Не отговарям на телефона на вашите обаждания, защото в този момент отивам при децата и искам да бъда до тях„, коментира в профила си във Фейсбук Явор Божанков.

Районна прокуратура води разследване за това, че в село Арбанаси на 12 май е причинена средна телесна повреда на непълнолетно дете и за това, че е държано огнестрелно оръжие. Не са взети мерки за безопасност и не е съхранявано по предвидените по закона правила.

Наказанията са съответно до 6 години затвор за първото и от 3 до 10 години затвор за второто престъпление.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram