Епидемиолог очаква пика на грипната епидемия през януари и февруари

Най-правилното време за ваксинация срещу грип е през октомври, но ако човек не се ваксинира през октомври месец, може да го направи през ноември, декември или януари месец. След октомври месец има ползи човек да се ваксинира. Това заяви епидемиологът д-р Христина Бацелова пред БТВ.

Ваксината срещу грип се препоръчва на малките деца, на бременните жени и на лицата над 65-годишна възраст. Безплатна ваксинация срещу грип е осигурена както за децата, така и за бременните жени за да може да се изгради колективен имунитет, да се предпазят децата от боледуване и да не се натоварва здравната система, подчерта д-р Бацелова.

Д-р Христина Бацелова посочи, че през януари, февруари и началото на март може да се очаква грипна епидемия. Иначе нарастване на случаите на грип можело да има и през декември месец. Дали ще е тежка обаче – зависи доколко самите грипни щамове ще бъдат променени. Анализ на грипната епидемия може да бъде направена, след като тя отмине.

Тя заяви, че е получила съобщения от пациенти, които не успяват да се доберат до ваксини срещу грип. Недостигът се дължи поради факта, че има недостиг на внос на самите ваксини, но все пак има хора, които успяват да си купят, а в някои населени места няма изобщо ваксини, каза д-р Бацелова.

Тя посочи, че към момента има ръст и на случаите на COVID-19. Разликата между коронавируса и грипа е, че грипът започва рязко и пациентът може да каже точния ден и час, в който не се е почувствал добре. Температурата може да не е много повишена, но има отпадналост, болки в стави и мускули – като цяло в момента случаите на коронавирус доминират. Това, което могат да направят хората, ако не искат да боледуват, е да се ваксинират, изтъкна д-р Бацелова.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *